”Vi vill visa upp hur professionella de är”

Follow a Farmer är ett projekt initierat av BASF som ska ge lantbrukare möjighet att lära sig av varandra och låta sig inspireras.

 

– Lantbrukarna förtjänar uppmärksamhet för det arbetet de gör. Och vi vill visa upp hur professionella de är och att det ligger mycket strategi bakom deras arbete, säger Malene Stripp som är campaign manager för Follow a Farmer.Foto: BASF


Idén bakom projektet föddes i slutet av 2021 när man på BASF insåg att många av de lantbrukarna de hade kontakt med gärna ville se exempel från hur andra lantbrukare arbetade kring växtskydd och kunna ta lärdom av andras strategier.

– Då började vi fundera på vilka lantbrukare som skulle kunna vilja vara med och göra det här och sen valde vi att följa sju lantbrukare, två i Danmark, två från Sverige och tre från Finland, säger Malene Stripp som är projektledare för Follow a Farmer.

Under 2024 kommer man kunna följa Martin Andersson från Löderup Växt i södra Skåne som är med för andra året i rad och Elliot Forsberg och Per Watz från Husby gård norr om Eskilstuna. De och de andra lantbrukarna från Danmark och Finland kommer gå att följa under hela växtodlingssäsongen via BASF:s Follow a Farmer Youtube-kanal.

Projektledaren Malene Stripp tillsammans med filmteamet, bestående av Emil Rahbeck (till höger) och Malte Worsøe (till vänster) från företaget Billedstoj.Foto: BASf

Får berätta och reflektera

Lantbrukarna som är med i projektet får själva hjälp med rådgivning och samtidigt möjligheten att berätta om sina strategier och möjligheten att visa upp sin verksamhet. Både när det gäller växtskyddet och allt som är viktigt i sammanhanget.

– För oss är det viktigt att lantbrukaren själv har valt att köpa våra produkter. Det gör det inget om lantbrukaren använder en mix av både våra egna och konkurrenternas produkter. Det viktigaste är att de kan berätta och reflektera över de olika valen de gör, jämföra och lära sig nytt av att testa våra produkter sida vid sida, och visa vilka val som resulterar i de friskaste grödorna och bästa skördarna, säger Malene.

Andreas Johansson är agronomy manager på BASF och den som ska ge Elliot och Per på Husby gård råd under säsongen.

– Min roll som agronomy manager är att lyfta fram potentialen i våra produkter genom deras specifika odling. Så tanken är att det ska vara ett win win-koncept där vi visar på vad våra produkter klarar av efter deras förutsättningar. Och att det ger en vinst även för dem.

På Husby gård vill man i år testa att så vårraps efter att höstrapsen inte kom i backen som planerat. Och till det kommer de använda systemet Clearfield en rapssort som är selektiv mot BASF:s produkt Cleravo, vilket ger en bredare ogräseffekt och en mer flexibel strategi.

–  Och där kan vi rådgöra med dem när det är bäst att vi behandlar, vilken dos vi ska hålla oss till och vilken strategi för övrigt kan vi tänka oss i vårrapsen.

Andreas Johansson är agronomy manager på BASF.Foto: BASF

Större behov av rådgivning

Bristen på utsäde är något som Andreas tror kommer leda till att lantbrukare generellt i Sverige kommer tvingas testa nya grödor och strategier som de tidigare inte provat, och att behovet av rådgivning därmed även kommer bli större. Och BASF har bland annat en relativt ny fungicid (som betas på utsädet i vete och korn) kallad Systiva som kan komma att bli användbar där sämre kvalitet på utsädet är ett problem.

– Man vill ju ha en grobarhet på någonstans mellan 95–98 procent grobarhet, men i år ligger den kanske på 85 procent eller strax under till och med. Då kan det finnas möjlighet att beta med Systiva helt enkelt. Det kan hjälpa till att hålla plantan friskare redan från start, så att vi får en bättre start än om vi skulle betat det normalt. Men det här är inget att eftersträva, utan mer som en nödlösning när det krisar.

 

För Martin Andersson från Löderup Växt i södra Skåne blir det säsong två av ”Follow a Farmer”. Foto: BASF

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 31 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste