Omfattande skador på jordbruksmaskiner i Ukraina

I en rapport från KSE Agrocenter och Världsbanken framkommer det att uppskattningsvis 181 000 enheter av jordbruksmaskiner och utrustning delvis eller helt förstörts på grund av Rysslands invasion av Ukraina.  

Pågående veteskörd medan rök från en brinnande åker stiger upp i himlen i bakgrunden. Dnipro regionen, Ukraina - 8 aug 2022. Foto: Mostphotos

Enligt rapporten "Agricultural War Damages, Losses, and Needs Review" som undersöker skador inom olika kategorier i Ukrainas jordbrukssektor utgör skadade och förstörda jordbruksmaskiner den största enskilda kategorin, 56,7 procent vilket motsvarar totalt 5,8 miljarder dollar. I genomsnitt är det 18,6 procent av tillgängliga jordbruksmaskiner som har skadats åtminstone delvis sedan invasionen.  

Tusentals skadade traktorer

Det är framför allt skador på traktorer som utgör en stor monetär post, med cirka 18 200 tusen enheter förstörda och 6 800 delvis skadade (men som fortfarande lämpar sig för reparation). Ersättningsvärdet för skadade traktorer uppgår till 1,6 miljarder dollar.

Hänsyn till ersättningsvärde

En annan faktor som bidrar till att skador på jordbruksmaskiner är så framträdande, är att bedömningen baseras på ersättningsvärdet, snarare än balansvärdet för den skadade utrustningen. Följaktligen görs antagandet att alla skadade jordbruksmaskiner och utrustning skulle ersättas med nya enheter, vilket ökar skadevärdet för denna kategori betydligt.

Rapporten går att läsa i sin helhet HÄR

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste