Ny kranlösning för kantklippning från Tokvam

Norska maskintillverkaren Tokvam lanserar AT 500 R, en kranarm med monterad kättingröjare avsedd för användning på traktorer. 

Tokvams kranarm för kättingröjare, AT 500 R, är en ny lösning med upp till fem meters räckvidd och sex meters klipphöjd. Foto: Tokvam

Kranarmen monteras i trepunktsfästet bak på traktorer från 130 hästkrafter och med en vikt på minst sex ton. Maskinen inklusive klipphuvudet väger 1800 kilo. Räckvidden åt sidorna från traktorns mittpunkt är 512 centimeter och klipphuvudet når minst sex meter upp från marken, enligt ett pressmeddelande från Tokvam.

Klipphuvudet H 160 HD har en klippbredd på 160 centimeter och kan klippa material upp till 100 millimeter. Det PTO-drivna hydrauliska aggregatet levererar upp till 350 bar, vilket enligt tillverkaren gör att maskinen klarar tung buskröjning.

Det PTO-drivna aggregatet överför kraft hydrauliskt till klipphuvudet. Tack vare det finns det inte några mekaniska överföringar på kättingröjaren som är i vägen vid klippning av exempelvis dikeskanter.

Klipphuvudet kan vinklas åt båda hållen, vilket ökar flexibiliteten vid användning. PTO-anslutningen på traktorn genererar kraften till hydraulsystemet, vilket enligt Tokvam dämpar slag och stötar från klipphuvudet. Foto: Tokvam

För tuffa förhållanden

En annan fördel med hydraulisk drift, menar Tokvam är att hydrauliken absorberar stötar och påfrestningar på ett mer skonsamt sätt än mekaniska kraftöverföringar. 

Kättingröjaren är utrustad med kedjor som slår och river materialet och maskinen är anpassad för att klara körning i ojämn och tuff terräng. 

− Produkten har redan testats av några av de största och mest krävande entreprenörskunderna i Norden. Det är alltid ett gott tecken när entreprenörer som testar strider om att köpa prototyperna, säger Tokvams vd Finn Kristian Tokvam.

AT 500 R visas för första gången i Sverige på Svenska Maskinmässan 2024 i Stockholm 30 maj till 1 juni.

Tekniska data: Tokvam AT 500 R

Max horisontell räckvidd: 512 cm

Max vertikal räckvidd: Min 600 cm

Max PTO-varvtal på traktor: 760 o/min

Transportbredd: 246 cm

Parkerad höjd: 263 cm

Vikt inkl 160 cm klipphuvud: 1800 kg

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste