Framtidens matsystem får 13 miljoner
Lantmännens Forskningsstiftelse kommer dela ut 13 miljoner kronor till innovativa projekt relaterade till livsmedel och bioenergi.
I 38 år har stiftelsen investerat i ny forskning längst med hela värdekedjan. Till exempel har man bildat ett nätverk av forskare som jobbar för ökad produktivitet och minskad klimatpåverkan för att skapa ett mer robust matsystem och säkrad livsmedelsförsörjning.
Alla ansökningar som kommer in till Lantmännens Forskningsstiftelse bedöms av beredningsgrupper som består av tjänstemän från Lantmännen, företrädare från akademin och aktiva lantbrukare. Detta för att säkerställa en bred förankring och att det finns en nytta för svenskt lantbruk.
Bättre bröd
Av projekten som denna gång får medel handlar ett om hur man ska möta efterfrågan på förbättrad brödkvalitet. Mjöl av olika kvalitet kommer fraktioneras till fiber, gluten och stärkelse. Protein, fiber och stärkelse kommer sedan att sättas ihop i nya proportioner för att se hur detta påverka kvalitet och bakegenskaper.
– Våra förhoppningar kring projektets praktiska nytta är att vi med precision ska kunna säkra att rätt mjöl med rätt egenskaper används på rätt sätt till rätt livsmedel, säger Louise Selga, Project Manager Food, Lantmännen R&D, i ett pressmeddelande.
Godare baljväxter
Två andra utvalda projekt handlar om baljväxter. I ett ska man genom precisionsfermentering försöka uppnå bättre smaker och genom det få till mer attraktiva ingredienser i växtbaserade livsmedel. Något som sedan skulle kunna användas i till exempel Lantmännens produktion av vegetabiliska proteiner i Lidköping.
I det andra projektet undersöker man möjligheten att separera och kartlägga olika proteiner i gula ärtor. Projektet har som mål att förbättra funktionaliteten hos ärtproteinisolat genom att man kombinerar proteinfraktioner på olika sätt.
Sammantaget vill Lantmännens Forskningsstiftelse att resultaten från projekten ska bidra till en stärkt livsmedelsindustri.