Lantmännen satsar vidare på svensk spannmålsinfrastruktur

Lantmännen har investerat cirka 100 miljoner i hamnanläggningen på Djurön utanför Norrköping.

Hamnanläggningen på Djurön. Fotograf: Jacob Johansson/Lantmännen. 

Investeringen i anläggningen är enligt Lantmännen en satsning för en förbättrad och framtidssäkrad svensk spannmålsinfrastruktur.

Anläggningen är utformad för att möta nuvarande och framtida behov hos lantbrukarna i regionen och har kapacitet att lasta fartyg med upp till 60 000 ton.

Viktig anläggning

Huvuddelen av investeringen har gått till att bygga en ny båtlastare och ett kontrolltorn intill silofastigheterna på anläggningen. Anläggning på Djurön är inte bara viktig för det omedelbara området utan också för näringsverksamheter i närliggande regioner och norrut längs Mälardalen, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

– Att våra medlemmar, aktiva svenska lantbrukare, ska få avsättning för den spannmål de levererar är en del av vårt huvuduppdrag och det är därför mycket glädjande att få inviga den nya båtlastaren och ta upp exportflödena vid anläggningen igen. Det skapar goda möjligheter för svenska lantbrukare och för Lantmännen att kunna lasta fartyg av den här storleken, säger Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk, Lantmännen.

Förbättrad kapacitet

I februari påbörjades byggandet av en ny spannmålsanläggning i Uddevalla. Planer för ytterligare investeringar finns i Västerås, Köping och Hargshamn. Dessa investeringar på över en miljard svenska kronor förväntas bidra till tillväxt och ökad lönsamhet för svenska lantbrukare genom förbättrad kapacitet och exportmöjligheter.

Enligt Lantmännen har lagringskapaciteten hos dessa anläggningar även potential att stärka den nationella livsmedelsberedskapen.

– Fortsatta satsningar på en väl fungerande infrastruktur för spannmål är viktiga för att öka tillväxten och lönsamheten i svenskt lantbruk. Anläggningens omfattande lagringskapacitet och exportmöjligheter bidrar också till Sveriges livsmedelsberedskap. Vid nationella kriser eller internationella störningar kan exportflöden vändas inåt och på så sätt bidra till den svenska beredskapen, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef, Lantmännen.

Fakta: Lantmännens spannmålsanläggning på Djurön

Lantmännens spannmålsanläggning på Djurön utanför Norrköping har funnits på platsen sedan 1978 och består av 20 silos med 3 torkar och har en lagringskapacitet på 250 000 ton spannmål.

Höjd: 35 meter 
Antal silos: 20
Volym, lagring totalt: 250 000 ton  
Torkkapacitet: 3 torkar om vardera 55 ton per timma 
Beräknad omsättning: Uppemot 330 000 ton spannmål per år

Källa: Lantmännen

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera