Hästar dödade av varg utanför Norrtälje
Två minishetlandsponnyer dödades av varg i Ununge mellan Edsbro och Skebobruk, norr om Norrtälje i Stockholms län under onsdagen. ”Det är fruktansvärt, Sverige är för litet för att hålla vargarna”, säger hästuppfödaren Jenny Gunnarson som bara nyligen överlämnade hästarna till de nya ägarna.
Efter att Länsstyrelsen anlänt till platsen bevittnades vargen som försökte återvända till de döda ponnyerna. Dessutom gick det att säkra spår som antydde att vargen hade varit i ponnyernas hage under större delen av dagen.
Vargattacker mot får har tidigare inträffat i området. I september förra året var de så omfattande att det krävdes skyddsjakt.
”Detta är det första dokumenterade vargangreppet på häst med dödlig utgång i Sverige och där Länsstyrelsen kunnat verifiera på plats att det rör sig om just varg”, skriver tidningen Ridsport.
Tungt besked
Det var hästuppfödaren Jenny Gunnarson som levererade hästarna till Norrtälje. Tillsammans med sina barn hade hon tränat och hanterat hästarna, och lagt ner mycket arbete och engagemang i att hästarna ska komma till en bra plats och rätt person.
– Jag hade kontakt med ägaren på eftermiddagen innan hon upptäckte hästarna. Men sedan plötsligt slutade hon att svara och skrev sen bara: "Det har hänt något fruktansvärt, jag kan inte sluta gråta”. Nästa morgon när jag vaknade började jag se notiser i tidningar och på Facebook. Jag kollade i olika grupper och där såg jag att det hade hänt precis där, säger Jenny Gunnarson, till Jordbruksaktuellt.
Känslosamt
Tio dagar tidigare hade Jenny själv varit på gården och lämnat över hästarna.
– Det första hon skrev till mig var att "det här blev så bra, de är precis som jag drömde att de skulle vara". Därför hoppades jag innerligt att det inte var dem, men när hon beskrev det på det sättet förstod jag att det var dem. Det är en fruktansvärd känsla. Jag väljer noga vilka hästar som hamnar hos vilka personer, och det här var en barnfamilj och släktingar som bodde tätt intill varandra.
Jenny nämner att de i byn visste att det fanns vargar i området. När Länsstyrelsen kom dit på onsdagseftermiddagen hade vargen eller vargarna också kommit tillbaka till de döda hästarna.
– Enligt vad jag har förstått har hästägarna i området sagt att det har varit attacker tidigare, men inget har blivit bekräftat. De har misstänkt, men nu är det bekräftat och nu kan man inte säga något annat eftersom de har sett vargen.
Hur känner du nu? Vågar du fortsätta leverera i området?
– Det känns osäkert, men vilket område ska man kunna leverera till egentligen? Jag vet inte hur man ska tänka. Om man sätter upp staket kan vargen ändå hoppa över det. De staket som krävs för att hålla vargarna borta är så dyra att ingen har råd att bygga dem, det krävs vargsäkra staket som på Kolmården.
Enligt Jenny kommer det att krävas åtgärder framöver som innebär att det blir begränsningar i hur man håller häst. Hon är tydlig med att det inte kommer att räcka med bara el-staket som varg med enkelhet kan hoppa över. Hästar kommer inte kunna gå på bete fritt och kommer behöva hållas i hagar nära gården om det finns risk för vargangrepp. Staketen måste vara ”vargsäkra”.
Vad bör göras i frågan om vargar?
– De vargar som har tagit hästarna måste bort. Jag har inte lösningen, men jag tycker att Sverige är för litet för att rymma vargar. Om vi ska ha vargar för att bevara arten måste det vara tillräckligt många individer för att hålla stammen genetiskt frisk. Men om vi ska ha tillräckligt många vargar blir det för många för vårt lilla land, speciellt om vi samtidigt ska leva och bo på landsbygden, avslutar Jenny.
Tragedi för inblandade
I ett Facebookinlägg som delats av Jennys man Albin Gunnarson och som har fått många kommentarer från folk som är ledsna, arga eller bara vill stötta skriver han följande:
”Den 1 april levererade min fru Bobergs Remus och Bobergs Saga till en erfaren hästägare i Norrtälje.
Nu är hästarna som av fru och barn tränats och hanterats dödats av varg.
Bakom ligger ett enormt arbete på våra hästar, ett avelsarbete i decennier, träningar och ett otal utställningar. Det här är inte bara en tragedi för hästägaren utan även för oss som uppfödare.
I Norrtälje bygger nu Länsstyrelsen nya staket på den aktuella gården. Hästnäringen tar nu ett steg mot att ha häst i "bur". Möjligheten att hålla häst strövande fritt i flock ute begränsas uppenbarligen kraftigt av varg.
Dom här vargindividerna i Norrtälje måste omgående avlivas genom skyndsamt skyddsjaktsbeslut.
Men det här är också ytterligare ett bevis för att vargen inte får plats på en levande landsbygd. Varken i norra Sverige, här i Östergötland, Skåne, Värmland eller i Stockholm. Varg skall jagas, inte matas. Sverige behöver ha en mer omfattande jakt på varg.”