Ny släntklippare för frontmontering

Trejon och Berti presenterar den nya modellen TA-MF, en släntklippare för frontmontering.

 

Berti TA-MF kommer i fyra storlekar från 160cm till 220cm klippbredd och lämpar sig för en traktor från cirka 90 hk upp till 180 hk. Driften sker genom traktorns 1 000 varvs front kraftuttag och den kräver tre dubbelverkande hydraulfunktioner. Som tillval finns en elstyrning med joystick och då krävs enbart tryck och retur.Foto: Trejon


Modellen har från början konstruerats för frontmontering, och är inte en maskin för bakmontering som anpassats. Det är den kraftiga ramkonstruktionen, samt den extra funktionen för höjdreglering och sidoförskjutning, som skvallrar om det.

– Frontmonteringen, till skillnad från den bakmonterade versionen som har funnits länge, ger bättre överblick och gör det möjligt för användaren att hålla fokus framåt i stället för att behöva vända sig bakåt för att övervaka arbetsområdet, säger Johan Schols, försäljnings- och marknadschef på Trejon och fortsätter:

– Det är ett alternativ som kan vara särskilt fördelaktigt för entreprenadföretag eller yrkesmässiga användare som tillbringar mycket tid bakom ratten och vill ha optimal sikt och ergonomi.

Ramen på släntklipparen har ett integrerat flytläge och är kraftigt byggd, för att tåla de ökade påfrestningarna av att vara framför traktorn, i stället för att dras bakom den. Inuti ramen sitter en hydraulisk sidoförskjutning på 53 centimeter, en höjdjustering av maskinen och så finns möjligheten att vinkla huvudet 90 grader uppåt och 60 grader nedåt.

Frontmonterad utrustning erbjuder flera fördelar jämfört med bakmonterade alternativ. En av fördelarna är att det minskar belastningen på maskinerna.

– Dessutom är frontmonterade enheter vanligtvis mer anpassningsbara för olika arbetsmiljöer och behov, vilket möjliggör finjusteringar och anpassningar för att hantera olika terränger och arbetsuppgifter.

 Enligt Johan Schols, försäljnings- och marknadschef på Trejon, ger frontmonteringen flera fördelar.     Foto: carolina wahlberg

Påkörningsskydd

På maskinen sitter även det patenterade påkörningsskyddet ”Antishock”. Det är en säkerhetsfunktion som  finns för att skydda utrustningen.

– Om utrustningen stöter på ett hinder, såsom en kant i diket, kan antishock-systemet absorbera kraften genom att låta huvudet vika bakåt med hjälp av fjädrar.

Modellen är i första hand konstruerad för frontmontering men kan även enkelt anpassas för att användas som en dragmonterad enhet bakom traktorn. Den kan hantera gräs och sly upp till fem centimeter i diameter.

Efterfrågad maskin

– Vi vet att denna typ av maskin efterfrågats av marknaden och det gör det så klart till en ännu roligare lansering. Att vi dessutom gör det tillsammans med vår partner Berti och en maskin som är så väl konstruerad för att faktiskt fungera frontmonterad för våra kunder är extra roligt.

Enligt Johan är segmentet som Trejon vänder sig till troligen mindre entreprenörer som röjer sly åt vägföreningar eller lantbrukare som vill hålla efter kring fält och vägar.

– Maskinen passar beroende på arbetsbredd en traktor från cirka fem ton och 90 hk så även där träffar vi ett brett segment. Att tänka på är hydraulanslutningarna där maskinen som standard kräver tre dubbelverkande uttag, kan man inte lösa det på något bra sätt på sin traktor finns alltid möjligheten till elstyrning som tillval, avslutar Johan.

 

Berti TA-MF220

  • 220 cm arbetsbredd
  • 385 cm räckvidd
  • Hydraulisk sidoförskjutning
  • Antal knivar/slagor: 60/20
  • 90–180 hk effektklass
  • Antishock påkörningsskydd

Pris: 266 900 kronor

Pris för tillvalet elstyrning med joystick, tre funktioner: 23 900 kronor

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera