Trendbrott: Matpriserna sjunker

Sett till årstakten sjunker matpriserna för första gången sedan juli 2021.

Priset på grönsaker har sjunkit med 6,7 procent jämfört med samma period i fjol. Särskilt glädjande besked får gurkfantasterna där priset på gurka sjunkit med 32 procent. Foto: Ausrine Öhrström 

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i mars jämfört med februari i år, enligt SCB:s konsumentprisindex.

– Priserna på alkoholfria drycker steg med 0,4 procent medan priserna på livsmedel sjönk med 0,8 procent i mars jämfört med februari. Priserna på livsmedel har inte gått ned så mycket mellan två månader sedan april förra året, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

I vanliga fall brukar priserna på livsmedel ofta gå upp i mars jämfört med februari.

– Det som främst drev prisnedgången på livsmedel i mars jämfört med februari i år var frukt och grönt, säger hon.

Trendbrott

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg 16 månader i följd med totalt över 25 procent mellan december 2021 och mars 2023.

Därefter har priserna varierat med att gå upp eller ned vissa månader. Men om man ser på årlig utveckling, så har priserna ändå fortsatt att öka, fast i en långsammare takt. Fram till nu.

– Jämfört med mars 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunkit med 0,7 procent. Räknat enbart på livsmedel rör det sig om en minskning med 1,0 procent. Det är första gången priserna på livsmedel sjunker sett till årstakt sedan juli 2021, säger Caroline.

Billigare grönsaker

Det är framför allt grönsaker som sticker ut vad gäller prisnedgångar.

– Gurkor var 32 procent billigare än i mars 2023. Tomater 24 procent och purjolök 22 procent. Totalt var grönsaker 6,7 procent billigare än för ett år sedan, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera