Svensk Fågels Fothälsoprogram prisat

Sedan 1994 har svenska kycklingars fötter analyserats genom Fothälsoprogrammet. Nu har detta arbete uppmärksammats internationellt.

Fothälsoprogrammet har bidragit till att förbättra djurvälfärden och stallklimatet för svenska kycklingar över hela landet. Om en gård får anmärkningar genomförs åtgärder för att komma till rätta med problemen. Foto: Svensk Fågel

BroilerNet är ett europeiskt projekt där Svensk Fågel och SLU är aktiva partners för att jobba för att stärka hållbarheten och resiliensen i europeisk kycklinguppfödning. Syftet med projektet är att skapa bästa praxis på gårdsnivå.

Svensk Fågel har tillsammans med myndigheter och forskare i Sverige länge jobbat för att förbättra kycklingarnas djurvälfärd genom att titta på deras fötter. Genom Fothälsoprogrammet har man tagit fram ett verktyg för att bedöma och förbättra djurväldfärden i svenska kycklingstall.

Prisat arbete

Nu har detta arbete blivit internationellt erkänt då BroilerNets expertgrupp utsett Svensk Fågels Fothälsoprogram till champion inom djurvälfärd. Något som Svensk Fågel menar är ett bevis på betydelse och framgång inom branschen.

– Fothälsan är en viktig nyckelindikator för att bedöma kycklingarnas välfärd och är resultatet av ett samspel mellan skötsel, teknik, foder och avel. När kycklingarna får rätt förutsättningar i stallet, det vill säga god skötsel, rätt temperatur, frisk luft och foder av god kvalitet blir ströbädden torr och lucker. Det resulterar i god fothälsa, men ger också kycklingarna möjlighet att utföra naturliga beteenden, som att sandbada, socialisera och vara aktiva i ströbädden säger Anna Silvera, hållbarhetsstrateg på Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Positiv kurva

Varje år bedöms över 300 000 svenska kycklingars fötter genom Fothälsoprogrammet. Information som rapporteras till Jordbruksverket. Sedan starten 1994 har fothälsans kurva sett positiv ut, villket enligt Svensk Fågel är ett bevis på framsteg inom djurvälfärd. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 16 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera