Hackerattack på Norrmejerier

Uppdaterad. Under tisdagsmorgonen upptäcktes det att Norrmejerier i Umeå utsatts för en hackerattack. Till följd av detta har produktionen på mejeriet i Umeå stängts ner. 

Mejeriet i Umeå har utsatts för en hackerattack, vilket har gjort att produktionen har fått stängas ner. Foto: Norrmejerier

– Vi har stängt ner all produktion på Umeå mejeri för att säkerställa verksamheten, och aktiverat krisledning. Vi arbetar för fullt med att få i gång produktionen igen, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier, till Västerbottens kuriren.

Mejeriproduktionen är helt datoriserad. Men exakt vad angreppet innebär eller vem eller vilka som ligger bakom kan hon inte gå in på. Inte heller om det har ställts någon form av krav.

Joel Cedersjö, cybersäkerhetsexpert på säkerhetsföretaget NTT Security. Foto: NTT Security.

Joel Cedersjö är cybersäkerhetsexpert på säkerhetsföretaget NTT Security och ger sin kommentar till attacken via ett mejl.

– Livsmedelsindustrin är central för Sveriges beredskap i kris. Angrepp mot livsmedelsbolag understryker vikten av att prioritera cybersäkerhet och att inkludera cybersäkerhet i det strategiska arbetet på samhällsnivå.

Han menar att det är för tidigt att spekulera i hur angreppet som drabbat Norrmejerier gått till eller vad som ligger bakom. 

– Den typen av angripare som utför liknande attacker drivs ofta av att tjäna pengar, men det kan även finnas andra motiv som till exempel att orsaka skada och sabotage, eller att testa samhällsberedskapen i stort. Det kan även vara en kombination av flera motiv. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 16 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera