Färre äter vegetariskt

Andelen vegetarianer och veganer ligger stilla. Samtidigt minskar andelen flexitarianer för första gången i konsumtions­undersökningen Vegobarometern.

 

Andelen vegetarianer och veganer är på oförändrat låg nivå i årets Vegobarometer. Samtidigt minskar andelen som kallar sig flexitarianer för första gången på åtta år.Foto: Mostphotos


Nästan alla svenskar äter vegetarisk mat vid något tillfälle och en majoritet gör det minst en gång i veckan. Enligt Axfoods Vegobarometer, som Verian genomfört, äter nästan 9 av 10 vegetariskt vid något tillfälle (86 procent), nästan 6 av 10 (57 procent) gör det minst en gång i veckan.

Andelen flexitarianer (som äter vegetariskt 2–6 gånger per vecka men inte helt övergivit kött) har minskat till 27 procent jämfört med förra årets notering på 32 procent. Det är första gången som andelen flexitarianer sjunker i Vegobarometern, för åtta år sedan var andelen flexitarianer 19 procent.

Andelen flexitarianer är högst bland kvinnor, 35 procent av kvinnorna anger att de äter vegetariskt 2–6 gånger i veckan, bland män är siffran 20 procent.

Liten andel veganer

Andelen vegetarianer och veganer är stabil och ligger kvar på omkring 6 respektive 2 procent. 

Det finns vissa skillnader mellan kön och åldersgrupper. Drygt 8 procent av kvinnorna säger att de är vegetarianer/veganer och 6 procent av männen gör det.  

Bland unga (16–34 år) uppger 14 procent att de är vegetarianer/veganer. I åldersgruppen  (56–79 år) uppger 2 procent att de är vegetarianer/veganer.

Klimatet skäl till minskad köttkonsumtion

Det främsta skälet enligt Vegobarometern till svenskarna äter mer vegetarisk mat är klimat och miljö. 53 procent anger det som främsta skälet. Hälsoskäl hamnar på andra plats, med en andel på 24 procent, och etiska/djurrättsskäl kommer på tredje plats med 14 procent, vilket är en svag uppgång. 

Något färre än tidigare (17 procent) säger att de kommer äta mindre kött under det närmaste året.

Det är åttonde året i rad som Verian (tidigare Kantar/Sifo), på uppdrag av Axfood, genomfört Vegobarometern för att undersöka konsumenternas beteenden och attityder kring vegetarisk mat. 

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Dags att ge de fina orden mening

Krönika: Politiker pratar om att framtidens jordbruksmark finns i norra Sverige, trots det är det knappast något som märkts av rent praktiskt. Det blir fortfarande färre aktiva bönder som axlar ett allt tyngre lass genom att försöka försörja oss med mat. Mer mark läggs i träda och får sakta men säkert växa igen. Utveckling kan inte få stavas avveckling längre, vi måste vända trenden innan vi står här utan en norrländsk matproduktion.

 

Kommentera