Färre äter vegetariskt
Andelen vegetarianer och veganer ligger stilla. Samtidigt minskar andelen flexitarianer för första gången i konsumtionsundersökningen Vegobarometern.
Nästan alla svenskar äter vegetarisk mat vid något tillfälle och en majoritet gör det minst en gång i veckan. Enligt Axfoods Vegobarometer, som Verian genomfört, äter nästan 9 av 10 vegetariskt vid något tillfälle (86 procent), nästan 6 av 10 (57 procent) gör det minst en gång i veckan.
Andelen flexitarianer (som äter vegetariskt 2–6 gånger per vecka men inte helt övergivit kött) har minskat till 27 procent jämfört med förra årets notering på 32 procent. Det är första gången som andelen flexitarianer sjunker i Vegobarometern, för åtta år sedan var andelen flexitarianer 19 procent.
Andelen flexitarianer är högst bland kvinnor, 35 procent av kvinnorna anger att de äter vegetariskt 2–6 gånger i veckan, bland män är siffran 20 procent.
Liten andel veganer
Andelen vegetarianer och veganer är stabil och ligger kvar på omkring 6 respektive 2 procent.
Det finns vissa skillnader mellan kön och åldersgrupper. Drygt 8 procent av kvinnorna säger att de är vegetarianer/veganer och 6 procent av männen gör det.
Bland unga (16–34 år) uppger 14 procent att de är vegetarianer/veganer. I åldersgruppen (56–79 år) uppger 2 procent att de är vegetarianer/veganer.
Klimatet skäl till minskad köttkonsumtion
Det främsta skälet enligt Vegobarometern till svenskarna äter mer vegetarisk mat är klimat och miljö. 53 procent anger det som främsta skälet. Hälsoskäl hamnar på andra plats, med en andel på 24 procent, och etiska/djurrättsskäl kommer på tredje plats med 14 procent, vilket är en svag uppgång.
Något färre än tidigare (17 procent) säger att de kommer äta mindre kött under det närmaste året.
Det är åttonde året i rad som Verian (tidigare Kantar/Sifo), på uppdrag av Axfood, genomfört Vegobarometern för att undersöka konsumenternas beteenden och attityder kring vegetarisk mat.