Skyddsjakt beviljad på varg

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på varg i Norrtälje kommun. Anledningen är det angrepp som hände förra veckan då två minishetlandsponnyer dödades.

Länsstyrelsen har godkänt skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Foto: Mostphotos 

Skyddsjakten får ske inom ett särskilt område cirka två mil norr om Norrtälje mellan den 16 april och med 31 maj 2024. Men när en varg skjutits upphör skyddsjakten om inget annat beslutas.

Efter angreppet på hästarna den 10 april har nya observationer av varg inkommit i området. Vilket Länsstyrelsen menar tyder på att vargen är kvar och att risken för nya angrepp finns.

– Vi uppmanar djurägare att se över sina stängsel, det är alltid viktigt för att minimera risken för angrepp. Jag vill också poängtera att vargangrepp på häst är en mycket ovanlig företeelse, men likväl sorgligt och olyckligt för den som drabbas. Ponnyerna som angreps förra veckan var små minishetlandsponnyer, vilket sannolikt spelat en avgörande roll. Det är viktigt att säga eftersom många hästägare nu är oroliga, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

I sin bedömning om skyddsjakt har Länsstyrelsen beaktat Naturvårdsverkets nya riktlinjer för skyddsjakt. Förutom angreppet på ponnyerna har man tagit hänsyn till att det även tidigare varit tillfällen med angripna tamdjur i området.

Läs mer: Hästar dödade av varg utanför Norrtälje

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera