”Vi ser någon form av ljus i mörkret”
Efter hackerattacken under tisdagsmorgonen ligger all produktion på Norrmejerier i Umeå fortfarande nere. Mjölken från leverantörerna körs nu i stället till Luleå, Burträsk och söderut till Arla och Falköpings mejerier.
Attacken har polisanmälts och Norrmejerier jobbar för fullt för att få igång produktionen igen.
– Det går sakta framåt. Vi stängde ju ner Umeå mejeri tidigt i går morse efter att vi hade upptäckt det här cyberangreppet, för att isolera angreppet och börja kartlägga det. Det arbetet har pågått nonstop sedan det upptäcktes. Vi gör hela tiden små och stora framsteg i det här arbetet. Därmed inte sagt att vi är nära en återstart, men vi ser någon form av ljus i mörkret, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier, till Jordbruksaktuellt.
På mejeriet i Umeå jobbar över 200 personer.
– Vi har inte skickat hem någon personal, utan alla är inne och det finns ju alltid saker att göra, till exempel olika typer av underhåll.
Kännbar driftstörning
Mejeriet i Umeå är Norrmejeriers största mejeri. Bland produkterna som tillverkas på Umeå mejeri finns ost, matlagningsprodukter, fil och yoghurt.
– Så det här är väldigt kännbart för oss. Vi hade produktion ända fram till natten igår. Det betyder att vi har varor att lasta ut från mejeriet och skicka till butiker nu och det pågår enligt plan. Sedan har butikerna lager av mejeriets produkter. Så det är inte så att det tar slut i butikerna omedelbart i och med det här. Men det här är ju en driftstörning för oss och ju längre den pågår desto mer kommer den att märkas. Men vi styr om produktionen, så vi ökar kapaciteten i Luleå mejeri för att kunna producera ännu mer mjölk.
Hur hanterar ni mjölken från era leverantörer?
– Vi fortsätter att hämta mjölk som vanligt. Sedan går tankbilarna i stor utsträckning en annan rutt. Men lantbrukarna kommer inte att bli påverkade av det här.
Omfördelningen av mjölken kommer fortsätta söderut till Falköping och Arla.
– Det vi har kommit överens om är att de kan hjälpa oss den kommande veckan. Men vi hoppas verkligen att vi inte ska behöva hjälp så länge.
Varför tror du ni blivit utsatta?
– Det vill jag inte spekulera i. Men livsmedelsindustrin har pekats ut som ett mål, för vi är så viktiga i beredskapen för ett land. Men varför just vi och just nu, det har jag ingen aning om.
Hur pass förberedda har ni varit på den här typen av attacker?
– Det fanns en beredskap internt för ett angrepp av det här slaget. Vår krisorganisation fungerar precis så bra som vi hade kunnat förvänta oss. Sedan är det speciellt att befinna sig i en krissituation. För den är ju okontrollerbar. Det är ju det som kännetecknar en kris. Men så långt som möjligt tycker jag att det har fungerat bra.
Hur mycket pengar förlorar ni på det här?
– Det kan jag inte kommentera.
Hur långvarigt tror du att det här blir?
– Det vill vi inte spekulera i eller ge någon prognos. Allt fokus ligger på att få igång verksamheten.