De kan bli Årets Vallmästare

Nu har de tre finalisterna i tävlingen Årets Vallmästare presenterats.

Finalisterna i årets upplaga av Årets Vallmästare. Övre raden från vänster Nygårds mjölk, Markus Brisbo och nedre raden från vänster Lyngens gård. Foto: Husdjur/Nötkött

Bakom tävlingen Årets Vallmästare står tidningarna Husdjur och Nötkött,  Gård & Djurhälsan, Svenska Vallföreningen, Sveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige.

Finalist 1: Nygårds mjölk

Gården ligger sydost om Kristianstad och drivs av Katarina och Henrik Lindvall. Besättningen består av 225 årskor som avkastar 14 000 kilo ECM. Företagets mål är jämna vallskördar med högt näringsinnehåll. I blandningen har man en stor andel rörsvingel, som ger ett brett skördefönster. Vallen körs i femskördesystem. Förutom mjölkproduktion föder de även upp ungnöt, skriver tidningen Husdjur.

Finalist 2: Lyngens gård

Utanför Laholm ligger Lyngens gård. Företaget drivs av Magnus och Eva-Lott Uhlin tillsammans med sönerna Anton, Joel och Albin. Besättningen består av 110 mjölkkor plus rekrytering. Man föder även upp tjurkalvarna till slakt. På gården odlas även specialgrödor som potatis och morötter, därför ligger vallen i bara två år, för att ge utrymme i den 5-7 åriga växtföljden.

Finalist 3: Markus Brisbo

Markus Brisbo på Östergården i Brismene är veteran i tävlingen och har varit finalist tre gånger. Han vann titeln 2022, samma år som han även vann utmärkelsen Årets Mjölkbonde.

Fokus i vallskörden är att skörda ett toppfoder hellre än att höja avkastningen. Förutom korna utfodras även cirka 150 ungnöt som föds upp till slakt. Markus har bytt skördeteknik från slåttermaskin till slåtterkross för att få en snabbare torkning och bättre hygien. Skördemålet är fyra jämna skördar med högt energiinnehåll, skriver Husdjur.

Vem som tar hem titeln i år kommer att tillkännages i slutet av maj.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera