Färre grisar medför stängning av slakteri

Färre grisar till slakt de senaste två åren har gett utmaningar beträffande effektiviteten i den danska slaktbranschen. Nu aviserar Danish Crown att man stänger slakteriet i Ringsted för att istället satsa på sina övriga anläggningar samt ökad förädling. 

Danish Crown skriver i ett pressmeddelande att man vill förädla sina ägares produkter, istället för att primärt vara en råvaruleverantör till kunder över hela världen. Därmed behöver slaktkapaciteten dras ner och slakteriet i Ringsted stängs. Sommaren 2023 stängde Danish Crown sitt slakteri Sæby. Foto: Red star photo

Beslutet om att stänga slakteriet i Ringsted påverkar 1 200 tjänster. Omstruktureringen förväntas frigöra en kvarts miljard kronor till investeringar och 300 nya tjänster på anläggningarna i Horsens, Herning, Vejen och Blans.

– Det är ett svårt beslut att stänga slakteriet i Ringsted och i synnerhet att säga hejdå till duktiga och omtyckta kollegor, men det är ett nödvändigt steg i vårt arbete med att utveckla Danish Crowns position som ett modernt livsmedelsföretag. Med förändringarna satsar vi allt på att öka effektiviteten på slakterierna och sälja många fler förädlade produkter till våra nyckelkunder över hela Europa, säger Jais Valeur, vd för Danish Crown, i ett pressmeddelande.

Jais Valeur är vd för den danska bondeägda kött-koncernen Danish Crown. Foto: Danish Crown

Förändrad marknad

Det var redan 2021 som Danish Crown i sin ”Feeding the Future”-strategi sjösatte idén om att växa genom förädling, istället för genom större volymer. 

– Den globala handeln med griskött har förändrats markant de senaste åren, så att marknaden för export av fläsk för vidareförädling runt om i världen nu domineras av Spanien, USA och Brasilien. Däremot kan vi se en potential för förädlade produkter, där den europeiska marknaden visat stort intresse för till exempel bacon och pepperoni producerat av Danish Crown, säger Jais Valeur.

Kräver skarpa prognoser

Med en slaktkapacitet exakt anpassad efter de volymer som leverantörerna angett i sina prognoser, minskar möjligheterna att ta emot extra grisar till slakt med kort varsel. Hädanefter är Danish Crown-leverantörerna därmed tvungna att avisera förändringar i antalet grisar med ett års framförhållning. Avvikelser från överenskommen leveransvolym kommer generera så kallat stabilitetsavdrag på avräkningen. 

– Något måste helt enkelt hända nu, och vi är redo att vända på alla stenar vi kan. Under de senaste 20 åren har vi upprepade gånger skruvat upp och ner vår kapacitet, alltså antingen anställt eller avskedat hundratals anställda. Både övertid, utbildning av nyanställda och ledig kapacitet är enormt dyrt och kostar miljoner. Därför måste vi göra allt för att stabilisera andelsägarnas leveranser av grisar, eftersom det är ett av sätten för att kunna avräkna deras grisar till ett pris som matchar resten av Europa, säger Danish Crowns ordförande Asger Krogsgaard. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera