Uppskalning av ullprojekt
The Swedish Wool Initiative går in i nästa fas för att ta svensk ull till en industriell nivå.
– Vi vill skapa förutsättningar för svensk industri att enkelt få tillgång till kvalitativ och konkurrenskraftig svensk ullråvara, samtidigt som vi hittar effektiva sätt att hantera logistiken så att fårägare och fårklippare kan få ett rimligt pris för sin ull, säger Johan Sidenmark, projektledare inom framtidens material på Axfoundation, i ett pressmeddelande.
Starta insamlingsplats
Projektet leds av Axfoundation och Dalarna Science Park och i uppskalningen av projektet fokuserar man på att öka resurseffektiviteten i ullens värdekedja och göra det möjligt för lämpliga företag att använda svensk ull i sin tillverkning. Planen är att man ska starta en insamlingsplats för ull i Dalarna och skapa ett nationellt klassificeringssystem för att på ett enkelt sätt kvalitetssäkra ullen. Samt utveckla innovativa cirkulära produkter gjorda av svensk ull tillsammans med varumärken som ligger i framkant.
– Genom piloten i Dalarna drar vi lärdomar om hur insamling av ull skulle kunna se ut nationellt. För att klara av att samla in större volymer i landet behöver systemet hänga samman. Effektiviteten i den svenska ullens värdekedja behöver öka så att all svensk ull kommer till användning till sitt högsta värde, säger Lina Sofia Lundin, projektledare på Dalarna Science Park.
Samarbete istället för konkurens
I ullprojektet samarbetar aktörer från hela kedjan, från fårägare till företag inom mode, outdoor, heminredning och bygg. Aktörer som normalt konkurrerar men som i projektet i stället samarbetar för att hitta konkreta lösningar som gynnar alla.
– Det här är ett otroligt viktigt steg mot en hållbar och cirkulär industri, säger Johan Sidenmark, Axfoundation.
Fakta: The Swedish Wool Initiative
Projektet leds av Axfoundation tillsammans med Dalarna Science Park och är ett samarbete mellan: Arena Svensk Ull, CTH Ericson of Sweden, Filippa K, Houdini Sportswear, Högskolan Dalarna, Insjöns väveri, Nyby Gård, Röyk, Science Park Borås, Sätergläntan, Tiger of Sweden, VERK, Västkustens ullinsamling, Väveriet i Bollnäs, Woolie Design, Wool Rebel, Wålstedts ullspinneri, Åddebo Ull. Projektet finansieras delvis av Vinnova och Region Dalarna.