Jordbruket måste undantas från kravet på 100 procent av medianlön

Drygt 35 000 kronor i månadslön för att plocka sallad eller potatis, sköta grisar eller mjölka kor. Det kan bli det nya minikravet från juni 2025, om inte jordbruket beviljas undantag från förslaget till nya regler för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU.

 

Förslagen i utredningen Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. SOU 2024:15, syftar till att styra upp ett missbrukat regelverk för arbetskraftsinvandring. Regeringen hoppas också att fler arbetslösa svenskar ska komma i arbete om arbetskraft från länder utanför EU fördyras.

Kravet på minimilön för arbetskraft från länder utanför EU har nyss höjts extremt kraftigt och ligger i dag på 80 % av medianlönen, motsvarande drygt 27 000 kronor. Det har medfört problem för bland annat vårdsektorn i glesbygdskommuner och att ansökningarna om arbetstillstånd för bärplockare från land utanför EU i år beräknas halveras. Bärbranschen förutspår nu brist på alla skogens bär.

Regeringens ambition att stävja det utbredda missbruket av systemet med arbetskraftsinvandring är positivt. Systemet har varit för slappt och för oklart. Många av regelförändringarna som föreslås är bra.

Men, man går helt fel om de skötsamma företagen och arbetstagarna straffas stenhårt av den extrema höjningen av kravet på minimilön.

Utredningen föreslår att vissa branscher ska kunna undantas från kravet på 100 % av medianlönen som minimilön. I utredningen nämns dock bara bärplockare och personliga assistenter. Redan det nya, införda kravet på 80 % av medianlönen är dock väl saftigt.

Utredningen är nu ute på remiss hos av regeringen utvalda remissinstanser, som ska svara senast 16 maj. Bland dessa märks Gröna arbetsgivare, LRF och Skogsentreprenörerna. Vissa remissinstanser har redan lämnat sina svar och de återfinns på regeringens webbplats.

De näringslivsanknutna remissinstanserna tycks unisont vara för regelskärpningar och lika unisont emot det höga minimilönekravet och politiseringen av arbetsmarknaden.

Att ersätta det tidigare, diffusa försörjningskravet med minimilön är klokt. Minimilönen bör dock vara i linje med ingångslönerna för aktuell bransch, inte en medianlön för hela samhället.

Alla vill vi se en bättre integration av invandrare och en lägre arbetslöshet. Dålig integration i städernas förorter, bidragsfusk och långtidsarbetslöshet botas inte genom att piska de gröna näringarna med stenhård symbolpolitik.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 07 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera