Rekordutdelning från Lantmännen

Det starka resultatet från 2023 möjliggör en utdelning till Lantmännens medlemmar på 1,2 miljarder. 

Efter ett tufft år på hemmaplan vill Lantmännen med sin rekordutdelning bidra till att stärka de svenska lantbruksföretagen säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl. Foto: Lantmännen

– Med tanke på förra året skördeutfall och den tuffa ekonomiska situationen på många gårdar är det mycket glädjande att Lantmännen levererade ett starkt resultat och att stämman därmed än en gång kunnat besluta om en rekordutdelning till våra medlemmar. Det är pengar som bidrar till att stärka de svenska lantbruksföretagen och därmed svensk livsmedelsförsörjning. Jag vill rikta ett stort tack till alla medlemmar och medarbetare som bidragit till det starka resultatet som gjort utdelningen möjlig, säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl i en kommentar efter Lantmännens föreningsstämma den 7 maj.

Lägre än 2022

Resultatet för 2023 landade på 2462 miljoner kronor, efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster. Det var något lägre än rekordresultatet 2022 på 2536 miljoner. Och under förra året var det framför allt division Energi, affärsområde Swecon och de internationella livsmedelsaffärerna som gav mycket goda resultat. Däremot hade den svenska livsmedelsverksamheten det tuffare.

Många utmaningar

I Årsredovisningen skriver Per Lindahl ordförande för Lantmännen att 2023 varit fyllt av utmaningar både när det gäller väderleken, kostnader för insatsvaror och tillgången på kapital. Skördepotentialen begränsades av försommartorkan i många delar av landet och store regnmängder försämrade kvaliteten och både försvårade och försenade skörden. Sammantaget blev det en av de sämsta skördarna i Sverige på 30 år. 

Magnus Kagevik, Lantmännens vd och koncernchef. Foto: Lantmännen

– Lantmännens breda affärsportfölj och stabila finansiella position är en styrka som ger oss ett handlingsutrymme som inte alla företag har. Framåt krävs ett starkt fokus på kostnadskontroll samtidigt som vi fortsätter investera i förädlingen av svenskt spannmål och kött för att öka den svenska livsmedelsproduktionen. Tillsammans med alla våra medlemmar och medarbetare fortsätter vi att utveckla ett företag och ett svenskt lantbruk i världsklass, säger Magnus Kagevik, Lantmännens vd och koncernchef.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera