Från dubbelmontage till vallfrö – ny barnbok som inspirerar

”Upptäck bondgårdens maskiner & redskap” är Emma Janssons åttonde barnbok i upptäck pek-serien.

 

Emma Jansson, som också går under namnet @eplaros på sociala medier, har hittills illustrerat ett tjugotal barnböcker. Hon inspireras av djur och natur och får energi av den positiva feedback som hon får av sina läsare. Foto: Privat


Författaren och illustratören Emma Janssons passion för naturen genomsyrar alla hennes verk och hon har hittills skapat ett tjugotal barnböcker, med fokus på svenska djur, natur och gårdsliv.

 I hennes senaste bok ”Upptäck bondgårdens maskiner & redskap” med illustrationer som både informerar och underhåller bjuds man in i en värld som för några är vardag men för andra helt nytt. Emma berättar att inspirationen till denna bok kom från hennes tidigare arbete med ”Mina första bondgårdsdjur”, där hon också inkluderade en liten del med maskiner och redskap i berättelsen.

”Upptäck bondgårdens maskiner & redskap” ges ut av Triumf Förlag och är den åttonde delen i ”Upptäck pek!” av Emma Jansson. Foto: Privat

Mer än en pekbok

– Så det var där fröet till den idén såddes, och när vi diskuterade vilka pekböcker vi skulle göra härnäst på förlaget, föreslog jag att vi skulle göra en om maskiner och redskap. Både för små och äldre barn, men jag tror också att vuxna kan dra nytta av den.

Emma bor med sin sambo och deras jakthundar på en gård utanför Hultsfred i nordöstra Småland.

– Det är hans familjegård. Vi har inga egna djur och arrenderar ut marken, men jag lever ändå det här gårdslivet och har många vänner som är bönder. Jag vill gärna sprida den kunskapen till dem som inte känner till eller förstår det.

Var det klurigt att bestämma bokens innehåll?

– Ja, absolut. Det var svårt att välja ut vad jag skulle ha med på grund av ett begränsat antal sidor. Men jag fick helt enkelt göra ett urval. Jag tyckte att det skulle vara roligt att ha en sida med verktyg, bara för att det är en kul detalj. Då frågade jag ut många jag känner och även mina följare på Instagram vad de trodde en bonde hade i sin verktygslåda, och ungefär 90 procent svarade rörtång, balsnöre, silvertejp och en polygrip, skrattar Emma.

Hon ville visa att det finns mer än traktorer och plogar där ute. Därför har hon inkluderat allt ifrån utsäde och vallfrö till balpress och foderblandare.

– Jag ser det som en helhet. Jag tror att det kommer att vara roligt både för barn och deras familjer som är kopplade till lantbruket, men också för dem som inte har någon koppling alls.

Vilket mottagande har boken fått hittills?

– Hittills är många väldigt entusiastiska och glada, och många har uttryckt sitt stöd med kommentarer som ”äntligen”. Det är fantastiskt att se, och det ger mig hopp om att boken kommer att bli väl mottagen.

 

Foto: Ausrine Öhrström

 

Upptäck bondgårdens maskiner och redskap

Förlag: Triumf Förlag

ISBN: 9789189083929

Ett begränsat antal böcker finns att köpa i vår webb-butik!

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera