”Traktorn är basen i hela maskinkedjan”

Inför köp av en ny traktor eller annan maskin är första kontakten ofta en säljare på en maskinfirma. Jordbruksaktuellt har pratat med Jacob Hassel som arbetar som maskinsäljare hos Swedish Agro och som varit anställd där sedan december 2021.

 

Jacob Hassel är Agrotekniker och har jobbat som maskinsäljare hos Swedish Agro sedan 2021. Hos Swedish Agro finns varumärken som Claas, Horsch, Rauch, Dalbo, Metsjö, Spearhead, Scanstone, Avr och Agxeed representerade. Foto: Privat


Min resa här började egentligen redan under sommaren 2021 när jag studerade till Agrotekniker och gjorde projektarbeten hos Swedish Agro, en spännande och lärorik period som ledde till att jag blev kvar, säger Jacob.

Hur är det att jobba för ett ungt bolag som Swedish Agro är?

– Swedish Agro har gjort en fantastisk resa som bolag. Vi fyller åtta år i år och har fina premiumvarumärken representerade. Vi ökar våra volymer varje år, blir fler medarbetare och representerar oss på nya platser.

Vad är det roligaste med att sälja traktorer och andra maskiner?

– Det absolut roligaste med arbetet är kunderna! Jag är ute och åker mycket och möter kunderna ute på gårdarna. Det är också väldigt kul att få jobba med teknik och precisionsodling.

 Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få?

– Frågorna från kunderna varierar över säsong. På hösten får jag många frågor om tröskor och jordbearbetning, på vintern handlar det mer om traktor och nu på våren har det varit mycket diskussioner om sådd, gödningsspridare och varierad gödsling. Under våren och sommaren blir det fler frågor om vallmaskiner.

Vad skulle du ge för råd till den som planerar att köpa en ny traktor?

– Traktorn är ju kanske den viktigaste maskinen på gården eftersom den är basen i hela maskinkedjan och går oftast flest timmar. Att välja rätt modell som passar de arbeten som man har i sin verksamhet är ett viktigt råd, utifrån både effektivitet och bränsleekonomi. Det finns många olika utrustningsalternativ och tekniknivåer där det också är viktigt att välja rätt. Swedish Agro erbjuder alternativ från enklare modeller till högsta tekniknivå och har traktorer som passar alla, menar Jacob.

Hur arbetar ni på Swedish Agro för att nå ut till fler kunder?

– För oss är det viktigt att vårda de kundrelationer vi har och ta väl hand om maskiner från våra varumärken som finns ute i marknaden. Det bästa sättet att nå nya kunder är att nöjda kunder rekommenderar oss. Sedan arrangerar vi många lokala tematräffar och deltar givetvis på mässor och liknande.

Har du någon favoritmodell på traktor?

– Min favorittraktor är ändå Claas Arion 660. En suveränt bra 205hk allroundtraktor som lämpar sig för de flesta förekommande arbeten på ett lantbruk. Den utmärker sig genom sin långa hjulbas och ett chassi med låg tyngdpunkt vilket gör den till en bra dragare men också en stabil och smidig lastartraktor.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera