Per Nilsson blev Årets Lantmästare 2024!

Per Nilsson från Esplunda gård är en förebild för andra lantmästare med sitt intresse för lantbrukets lönsamhet och ledarskapsfrågor.

Enligt Per Nillson är utmärkelsen inte bara till honom utan till hela teamet på Esplunda. Foto: Emma Sonesson

Den 4 maj fick Per Nilsson motta den fina utmärkelsen av Sveriges Lantmästarförbund. Något han inte alls hade förväntat sig:

– Jag blev oerhört förvånad. Ibland kan man ha saker på känn, men det här kom helt från klarblå himmel. Så det var jättekul! Jag känner mig väldigt ödmjukt tacksam och glad för det här.

Bild på Per Nilsson när han fått ta emot utmärkelsen. Foto: Edit Nilsson

Per säger att det känns hedrande att uppfattas som positiv och som någon som bidrar till näringen.

– Man tänker inte på det själv när man bara kör på. Men även om det var jag som fick utmärkelsen så är det här ju en lagsport.  Jag har väldigt bra människor runtomkring mig. Vi är ett team och jag har både bra personal, styrelse och familj runtomkring mig. Och det gäller ju att få teamet att växa och ta sig an de motgångar som kommer.

Och motgångar har de gått igenom nyligen. Per beskriver 2023 som det värsta året på flera decennier. Orsaken var en kombination av torka, regn, höga kostnader på insatsvaror och finansiell oro samt utmaningar i grisproduktionen.

– Det var svårt att hålla uppe positiviteten när allt bara försvann under fötterna och det bara fortsatte sjunka. Ekonomin rasade och vi har fortfarande inte återhämtat oss. Vi har tur som har ett bra samarbete med en bra bank. Men utmaningar och motgångar är det som skapar och utvecklar nya arbetssätt som förhoppningsvis leder till framgång, konstaterar han

Vad tror du om årets vårbruk/säsongen för övrigt?

­– Vi ser fram emot ett bra växtodlings år 2024. Våren är lite sen men vi är hoppfulla att det blir ett bra år. Vi ser även förbättringar i vår grisproduktion som vi lagt stort fokus på den senaste tiden. Under 2024 vi ska försöka göra det vi gör så bra som möjligt och utveckla laget i företaget framåt. För 2025 kan det finnas nya planer men inget vi avslöjar.

Juryns motivering:

”Pers stora engagemang och intresse för ekonomi, lantbrukets lönsamhet och ledarskapsfrågor har genom åren uppmärksammats i breda kretsar. Hans goda förmåga att kommunicera med människor utanför branschen bidrar till att skapa en positiv bild av svenskt lantbruk. Per är en mycket god förebild för alla lantmästare genom sin drivkraft, positiva inställning och sitt sätt att driva det egna företaget”

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera