Återhämtning för vetepriserna

Vetet har återhämtat årets prisfall. Noteringen för årets skörd ligger nu på samma nivå som innan prisnedgången. Bakom prisutvecklingen finns många olika faktorer som påverkar.

Från sin botten i början av mars har veteterminen på Euronext med leverans i september 2024 haft en kraftig återhämtning. En uppgång på 26 procent som den 10 maj gjorde att noteringen nådde 249,50 euro/ton. Terminen är nu på sin högsta nivå sedan augusti 2023.

Prisutvecklingen för vete efter skörden 2023 har inte varit munter för spannmålsodlarna. Men i september bottnade prisnedgången ut och trenden svängde uppåt för vetepriserna.

Priset ökade med en fjärdedel

Euronextkontraktet för höstvete i Frankrike med leverans i september 2024 noterades i slutet av förra veckan till 249,50 euro/ton (2910 SEK/ton) vilket är den högstas nivån för kontraktet sedan augusti 2023.

Från botten i början av mars har veteterminen med leverans i september i år stigit med en fjärdedel. På två månader har spannmålskontraktet stigit med 26 procent.

Uppgången förklaras med utmaningar för den kommande skörden, men en delförklaring till uppgången är också det faktum att priserna var så hårt nedpressade att det förr eller senare var tvunget med en rekyl.

Mycket av spannmålmarknadernas fokus läggs nu på vädret i viktiga odlingsområden som USA och Ryssland. Det viktiga är inte alltid nuläget utan hur läget har förändras eller förväntas förändras för marknadens rörelser i en vädermarknad.  Foto: Mostphotos

Väder i fokus

Spannmålsmarknadernas fokus ligger nu på den innevarande odlingssäsongen och hur vädret påverkar odlingsförutsättningarna, positivt eller negativt.

Råvarubörsernas terminer för vete har stigit och jobbat sig uppåt sedan mars med särskilt mycket uppgång nu i slutet av april och inledningen av maj. I och med att vetet har kommit längst i utvecklingen läggs stort fokus på viktiga veteområden, allt eftersom majsen utvecklas kommer ett ökat fokus på den.

Oro för amerikansk vete

Odlingsstatusen för höstvetet i USA sjunker vecka efter vecka. En tredjedel av vetet är påverkat av torka. Trots det så är förutsättningar för veteskörden på en hög nivå jämfört med de senaste åren som har haft tuffare utmaningar för vetet, förra året var halva höstvetearealen torkdrabbad.

Oro för ryskt vete

Även i Ryssland skapar mindre nederbörd än önskat utmanande förutsättningar för veteproduktionen.

Torrt väder i södra Ryssland pressar veteodlingen. Nederbörden i april uppges vara den lägsta på tio år. Samtidigt som det noterades rekordhöga temperaturer. Marknaden börjar nu överväga om den ryska veteproduktionen kommer att hamna i samma situation som 2012 då Ryssland hade ett katastrofår.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

 

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera