Inflationen stiger mindre än väntat

Enligt nya siffror från SCB stiger inflationen till 2,3 procent enligt måttet KPIF. Men priserna på mat låg i princip stilla mellan mars och april. 

Priserna på frukt gick i snitt ner -5,2 procent i april, jämfört med mars månad. Annars låg priserna på livsmedel mestadels stilla under samma period. Foto: Mostphotos

Siffran från Statistiska Centralbyrån (SCB) gäller alltså för inflationstakten under april månad. I mars låg inflationstakten enligt KPIF på 2,2 procent, vilket innebär att inflationen stiger med 0,1 procentenheter.

Det är tredje månaden i rad som inflationen kommer in lägre än vad både riksbanken och marknaden förväntar sig. Stigningen under april var mindre än väntat och väldigt nära riksbankens inflationsmål för KPIF på 2,0 procent. 

Faktorer som påverkade månadsförändringen var bland annat högre boendekostnader, höjda priser för rekreation och kultur samt höjda priser för varor och tjänster. Samtidigt syntes lägre kostnader för el och drivmedel.

Oförändrade livsmedelspriser

Nya siffror från SCB visar också att priserna på mat i princip låg helt stilla under april månad, jämfört med månaden innan. Med enda undantaget för alkoholhaltiga drycker som steg 1,1 procent.

– Vi har inte sett en så liten förändring av livsmedelspriserna mellan två månader sedan våren 2017, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Trenden med stigande matpriser avtog redan i april i fjol, efter att ha stigit 16 månader i rad, med totalt 25 procent. Priset på alkoholhaltiga drycker steg även de under denna period. Efter det har prisförändringarna varit mer normala och gått både upp och ner. 

– Sett över hela det gångna året har matprisförändringarna varit relativt små. I april var livsmedel 0,4 procent dyrare än i april förra året, säger Caroline Neander.

Sett till olika varugrupper var det främst frukt, där bland annat honungsmelin, vindruvor och färska bär var de produkter som minskade mest i pris i april. Kaffe, te och kakao tillhör de varor som steg mest i pris jämfört med mars. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera