Fall av galna kosjukan har upptäckts i Skottland

Den skotska regeringen meddelade den 10 maj att galna ko-sjukan (BSE) har upptäckts på en gård i Ayrshire. Utredningar pågår för att fastställa ursprunget.

Endast fem fall av BSE har bekräftats i Storbritannien de senaste tio åren. Djuren på bilden har ingen koppling till nyheten. Foto: Ausrine Öhrström

BSE har minskat avsevärt med endast fem fall i Storbritannien under det senaste tio åren. Det sista fallet i Skottland var i Aberdeenshire 2018 och det fanns ett fall i England 2021. Nu vidtas strikta åtgärder för att förhindra spridning och skydda livsmedelssäkerheten. Den skotska regeringen meddelade att försiktighetsåtgärder har införts på gården och på tre andra platser, skriver BBC news.

– Att vi identifierade det här isolerade fallet så snabbt är bevis på att vårt övervakningssystem för att upptäcka den här typen av sjukdom fungerar effektivt, sa Jim Fairlie, Skottlands jordbruksminister.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera