En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: De senaste åren och framför allt denna vinter har jag tänkt mycket på vikten av att vara rationell och kalkylerande i sitt odlingsföretag. Om man inte räknar på och följer upp skörd och försäljning, så vet man heller inte vad som är lönsamt eller vad som ska sållas bort.

 

Gustav Franzén och Maria Nilsson startade och driver tillsammans Noble Farming Adelsö. Under året kommer Gustav att skriva ett gäng krönikor som ger inblick i en småskalig grönsaksodlares tankegångar, med fokus på ekonomi och strävan efter lönsamhet. Här står paret och säljer sina grönsaker på en av höstens alla marknader. Foto: Privat


Jag driver tillsammans med min sambo Maria en diversifierad liten grönsaksodling på cirka 3000 arrenderade kvadratmeter intill vår villatomt. Grönsakerna är den huvudsakliga inkomsten i företaget där vi båda jobbar heltid.

Att lyckas nå fram till att kunna försörja två personer på en liten ”market garden” med begränsad yta som bara har försäljning maj till november är ingen spikrak väg, det vet dom som försöker. Jag kan heller inte påstå att vi är riktigt i mål än, om man ställer våra löner mot samhällets syn på vettig inkomst. Men vi har ändå lyckats få ihop en dräglig privatekonomi.

Vi kom i gång med företaget 2019 ganska kravlöst då vi som så många andra odlade vid sidan av deltidsjobb för att med åren låta odlingen ta mer plats och tid. Med minskad inkomst från andra håll ökade såklart kravet på lönsamhet i odlingen.

Säsongen 2023 var nog den första där jag kände att vi äntligen började få lön för allt slit. Vi sålde bättre än tidigare samtidigt som vi jobbade färre timmar. De tyngsta investeringarna av inventarier som bland annat kylbil och tvåhjulstraktor var avklarade och vi har insett vilka grödor som funkar och vilka försäljningskanaler som ger mest.

Vi går nu in på vår sjätte odlingssäsong på lite nya premisser, under senhösten 2023 har vi nämligen fått vårt första barn, en dotter. Jag inser att det är slut på 14 timmars arbetspass och att försöka komma i kapp med ogräset på helgen. Allt måste bli ännu mer rationellt.

Det finns mycket man kan göra för att effektivisera en odling och det första jag vill skriva om är odlingssystem. Vi har genom åren lagt många slitiga timmar på att anlägga permanenta upphöjda 10 meter långa bäddar enligt det grävfria upplägget No-dig. Vi har byggt på med fler bäddar under åren och det har vuxit fram en väldigt fin odling med bäddar kors och tvärs med träflis i gångarna.

I vår har vi plöjt upp allt och börjat om. Det tog emot men var ett nödvändigt steg i effektiviseringen. Nu är bäddarna i stället 20 meter långa och ligger på rad med breda gångar mellan blocken för att smidigt kunna komma fram med olika verktyg.

Hälften så många bäddslut med inväxande ogräs att rensa och hälften så många vändningar med såmaskin, planteringsmaskin och traktor.

Bäddarna är formade och frästa med vår tvåhjulstraktor med diverse tillbehör. Att investera i den kanske är den bästa åtgärden vi har gjort för att spara in på arbetstid och våra ryggar nu när odlingen kommit upp lite i storlek. Slåtterkrossen som finfördelar växtresterna på plats i stället för att manuellt klippa ner, samla ihop och få allt till komposten och jordfräsen med stödrulle som ytligt fräser ogräs och förbereder bädden inför sådd eller plantering.

Jag har egentligen inget ont att säga om No-dig som vi tidigare tillämpade men har man ett högt tryck av perenna ogräs och ett maskroshav som varje år blåser in över odlingen från grannens åker så är det kämpigt och därför har vi nu valt att gå den medelvägen som brukar kallas för minimum-till, minimal kultivering. Odlingen var vackrare innan men ekonomin och effektiviteten måste nu komma först.

 

Betor är något av en storsäljare. Foto: Privat 

 

Innehållet i midsommarveckans grönsaksprenumeration. Foto: Privat

 

”Paperpot transplanter är ett av dom verktygen som har sparat in mycket tid för oss, den är dock lång och lite krånglig att vända med vilket är en av anledningarna till att vi nu har gjort om vårt bäddsystem”, säger Gustav. Foto: Privat

 

Gustav Franzén

Ålder: 35 

Familj: Sambo Maria och dotter Rut 

Hobby: Snickra 

Framtidsplaner: Utöka verksamheten

Instagram: Noblefarming

 

Gustav Franzén
Småskalig producent på Noble Farming Adelsö

Artikeln publicerades fredag den 17 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera