Fd HKScan fokuserar på Finland, säljer dansk verksamhet

Finska HKFoods, tidgare under namnet HKScan, säljer sin danska kycklingverksamhet och fokuserar på den finska verksamheten.

– Efter beslutet att sälja den danska verksamheten har bedömningen av koncernstrukturen för närvarande avslutats. Vi är starkt finska i vår kärna men förblir ett internationellt verksamt börsnoterat företag. Vi kommer nu att fokusera på att förbättra konkurrenskraften och lönsamheten för våra kärnverksamheter, säger Juha Ruohola. Foto: HKScan

Den internationella expansionen är nu ett avslutat kapitel för HKFoods, tidigare under namnet HKScan. Efter att ha sålt av verksamheter i Polen, Baltikum och Sverige kom nu försäljningsvågen till den danska kycklingverksamheten som under många år har haft det svårt med lönsamheten.

HKFoods (HKScan oy) har ingått ett avtal om att sälja aktierna i sitt danska dotterbolag HKScan Denmark A/S till Plukon Food Group B.V. från Nederländerna. Det skuldfria köpeskillingen är 44,6 miljoner euro och kommer innebära att HKFoods får en nedskrivning på 11 miljoner euro att redovisa efter affären.

Fokus på FInland

– Försäljningen av den danska verksamheten kommer att fortsätta stärka företagets balansräkning och möjliggöra en bättre fokusering på våra återstående verksamheter, säger HKScans vd Juha Ruohola, i ett pressmeddelande. 

Transaktionen förväntas slutföras under 2024 och kommer att vara föremål för godkännande av de danska konkurrensmyndigheterna. Vid slutförandet kommer den kontanta delen av köpeskillingen, uppskattad till cirka 35 miljoner euro, att betalas i en engångsbetalning.

Holländsk livsmedelskoncern

HKScans danska produktionsenheter är baserade i Vinderup och Skovsgaard. Företagets konsumentmärke i Danmark är Rose. Under 2023 hade den danska verksamheten nettointäkter på 230 miljoner euro, jämförbar EBIT på 3,3 miljoner euro och cirka 680 anställda i genomsnitt. HKScan har varit verksamt i Danmark sedan 2010.

Den holländska Plukon Food Group har 34 produktionsenheter i sex olika länder och sysselsätter cirka 9 500 personer. Företagets produktutbud inkluderar kyckling, måltider och sallader, måltidskomponenter och alternativa proteiner. Företagets nettointäkter år 2023 var 3,1 miljarder euro.

– Med köpet av HKScan Denmark A/S välkomnar vi stolt Danmark som vårt sjunde hemland. Det ger oss möjlighet att utöka vår marknadsnärvaro för kyckling, måltider och alternativ över hela Norden, säger Kees Kraijenoord, vd för Plukon Food Group.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera