Nytt stipendium på Svalöfs gymnasium

Med start i år kommer två elever få stipendier från en ny stipendiefond. Bakom den står nyligen avlidna Anna-Lena Schunnesson som betytt mycket för Svalöfs gymnasium.

Anna-Lena Schunnesson har vid en ålder av 101 år somnat in. Hon har testamenterat pengar som nu ska användas i en stipendiefond till elever på naturbruksprogrammet på Svalövs gymnasium. Här syns hon vid porträttet av sin far Gustaf Eliasson. Foto: Åsa Meierkord

Två avgångselever på naturbruksprogrammet, en tjej och en kille som visat på extra gott kamratskap, kommer att få varsitt stipendium på 5 000 kronor från Anna-Lena Schunnesson (född Eliasson) och John Schunnessons stipendiefond.

– Vi är verkligen glada att kunna dela ut det här stipendiet till våra elever och det är också väldigt roligt att en god värdegrund premieras på skolan, säger Magnus Lindkvist, rektor på Svalöfs gymnasium, i ett pressmeddelande.

Koppling till skolan 

Anna-Lena Schunnessons pappa Gustaf Eliasson var en av dem som grundade skolan och han jobbade även där som rektor mellan 1919–1943. Anna-Lena själv växte upp på skolan och jobbade även en tid i skolans kök. Det var även på skolan som hon träffade sin man John Schunnesson.

Anna-Lena beskrivs som en ovärderlig länk till Svalöfs gymnasiums tidiga historia, då hon suttit på mycket kunskap och minnen från förr som hon delat med sig av. Bland annat en historia om hur hon och hennes pappa Gustaf sommaren 1944, hjälpte 87 judiska flyktingar som fick bo på skolan tills eleverna skulle börja på hösten.

Fler stipendier

Förutom den nya stipendiefonden finns på skolan även sedan tidigare andra fonder där skolans elever, främst på naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk kan få stipendier för att till exempel läsa vidare. Fonderna förvaltas av Föreningen Svalöfs Lantmannaskolas Målsmän.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera