Läget i fält vecka 21

I söder är man i gång eller förbereder sig för vallskörd. Och i norra Sverige är man i gång med vårbruket. Det skriver Hushållningssällskapet i sin senaste fältrapport.

Rapsfält i Östergötland fotat i vecka 21.  Foto: Ausrine Öhrström 

Den blöta hösten 2023 har gjort att vårbruket i landet blivit försenat och dragit ut på tiden. Till exempel var det många som inte kunde höstplöja utan har istället fått vårplöja i samband med vårbruket.

– Det är full fart på vårbruket sedan två veckor. En del är klara medan en del har mycket kvar. Vårbruket blev mer omfattande än normalt, eftersom man inte kunde göra sitt höstbruk på vanligt sätt då det var så blött, säger Henrik Bergman på HS Konsult i Bollnäs, i ett pressmeddelande.

Om man tittar i fält på höstspannmål och höstraps så ser det i stort bra ut. En lång och kall vår har varit bra för bestockningen av höstvetet. Men i söder förkommer angrepp av gulrost i höstvete.

Frodiga vallar

När det kommer till vallen så är skördarna i gång i söder och närmar sig mellersta och norra delen av landet. Enligt fältrapporten ser vallarna kraftiga och frodiga ut och har dragit nytta av fukten som det funnits gott om i markerna. Det finns en förhoppning att fukten även ska räcka till andraskörden.

– Vallarna har vuxit rejält sedan värmen kom och det finns goda utsikter för en bra förstaskörd, säger Ylva Johansson, Hushållningssällskapet Östergötland, Vreta Kloster.

Annars börjar man i söder nu åter känna oro för försommartorka, likt den förra året. Då vädret den senaste tiden varit väldigt varmt och blåsigt och att det är ytterst lite nederbörd i sikte.

Torktåliga sorter

För att ha bättre utgångsläge är det en del lantbrukare som satsar på torktåligare sorter när det kommer till grovfoder

– Man pratar om att använda mer rörsvingel i sina vallar för att minska torkkänsligheten, säger Katarina Berlin Thorell, Hushållningssällskapet Sjuhärad, Länghem.

Lusern är en annan torktålig sort. Även intresset för majs ökar, då det kan vara ett bra komplement om det på grund av torka blir dåliga vallar.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera