Väderstad introducerar ny version av Carrier med tre tallriksrader

Den nya versionen av tallrikskultivatorn Carrier 925 från Väderstad är utrustad med tre axlar, vilket möjliggör tre rader med tallrikar med CrossCutter Disc.

Beklagar, ogräsen! Nu blir det ännu tråkigare för er. Här visas den nya tre-axlade versionen av tallrikskultivatorn Carrier 925 upp för första gången under ett pressevent i Väderstad. Foto: Ausrine Öhrström

Enligt Väderstad innebär introduktionen av Carrier 925, med tre tallriksrader, ett viktigt steg för den mekaniska bekämpningen av resistenta ogräs. Den nya versionen kommer att vara tillgänglig från oktober 2024, med de första leveranserna i slutet av året, enligt ett pressmeddelande.

Ultragrund bearbetning

– Den nya versionen av Carrier 925, gör att vi kan gå från två rader med 12,5 cm delning, till tre rader med 8,3 cm delning. Denna maskin är byggd för ultragrund bearbetning tillsammans med Väderstad CrossCutter Disc, säger Wolfram Hastolz – Commercial manager tillage equipment på Väderstad, och fortsätter:

– Den tredje raden med CrossCutter Disc, minskar tallriksdelningen till 8,3 cm. Det gör att intensiteten på jordbearbetningen, skapandet av fin jord samt blandningen i toppskiktet ökar drastiskt. Detta leder i sin tur till högre grobarhet av ogräs och spillsäd, som lantbrukaren sedan kan eliminera med en andra överfart.

Starkare falsk såbädd

Enligt Väderstad visar fälttester att den tredje raden med CrossCutter Disc skapar en starkare falsk såbädd. Det stimulerar tillväxten på ogräset och spillsäden i toppskiktet efter tröskningen. Dess fulla utskärning samt mixning gör att man dessutom kan eliminera den falska såbädden med en andra överfart, något som gör att fältförhållandena säkerställs inför nästa gröda.

Fler lösningar

Resistenta ogräs blir allt vanligare, och de verktyg som finns tillgängliga för bekämpa dem minskar. Därför arbetar Väderstad med att ta fram fler lösningar för mekanisk ogräsbekämpning.

– Väderstad uppfann konceptet för ultragrund jordbearbetning 2017. År 2025 tar vi nästa steg och lägger till ännu mer intensitet för full utskärning i toppskicktet. Vi tror att den här maskinen kommer att bli ett viktigt verktyg för att bekämpa resistenta ogräs, som svartgräs, säger Wolfram Hastolz.

Den nya versionen av Carrier med tre tallriksrader kommer till en början att introduceras till den 9,25 m breda Väderstad Carrier 925. Men även fler modeller planeras för senare lansering. Maskinen kan utifrån markförhållandena utrustas med antingen 450 mm CrossCutter Disc eller 450 mm CrossCutter Disc Aggressive.

Falsk såbädd för renare matjord

Många spillfrön och ogräs triggas att gro av solljus. Om de begravs alltför djupt kan de förbli i ett vilande tillstånd i många år och sedan gro och växa upp lite varje år vid jordbearbetning och då kräva ogräsbehandlingar. Genom att ge spillfröna och ogräsen god jordkontakt med god tillgång till solljus, ger en ultra-grund bearbetning en säkerhet att alla gror i den falska såbädden, när du vill att de ska gro, inte flera år senare. Den uppväxta falska såbädden kan sedan brytas med en andra bearbetning och ge nästkommande gröda ett rent övre jordlager, en ren matjord.

Källa: Väderstad

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera