Ta inte med dig växter från semestern
#PlantHealth4Life är en kampanj som just nu pågår i 22 länder i Europa. Syftet är att skydda växter mot olika skadegörare som kan spridas genom handel och resor.
Från Sveriges håll är Jordbruksverket med tillsammans med EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA. Totalt deltar 22 länder i kampanjen.
– Här har kampanjen extra fokus på de skadegörare som kan göra stor skada om de kommer till Sverige. Exempelvis den japanska trädgårdsborren som angriper äpplen, päron, rosor, ja i stort sett alla växter. Skalbaggarna samlas i grupper och kan äta träden helt kala. Japansk trädgårdsborre finns i dag i Japan och Nordamerika men har även hittats i Italien och Schweiz, säger Henrik Alsterbo, handläggare växtskadegörare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Stora ekonomiska förluster
Växtskadegörare orsakar förluster av livsmedelsgrödor globalt till ett värde av 2 300 miljarder kronor varje år. Xylella fastidiosa är ett exempel på en bakterie som drabbar oliv – och citronträd. Den har etablerat sig i södra Europa och kan ge produktionsförluster på 60 miljarder om den får spridning i EU.
Kampanjen PlantHealth4Life jobbar för att uppmärksamma alla hur vi tänker när vi hittar växter vi gillar när vi är utomland, eller köper in växter från länder utanför EU.
Fakta: De viktigaste budskapen
• Om du blir förälskad i en exotisk växt utomlands, fota den gärna men ta inte med den hem.
• Köper du växter på nätet från länder utanför EU ska du se till att de har sundhetscertifikat. Skadedjur och sjukdomar kan följa med växterna om de inte har kontrollerats noga.
• Berätta gärna om växternas betydelse för dina och andras barn. Då skapar vi nya generationer av växtskyddsambassadörer.
Källa: Jordbruksverket