Ta inte med dig växter från semestern

#PlantHealth4Life är en kampanj som just nu pågår i 22 länder i Europa. Syftet är att skydda växter mot olika skadegörare som kan spridas genom handel och resor.

Om nya växtskadegörare sprids och får fäste i nya länder kan de orsaka stora ekonomiska och miljömässiga förluster. Foto: EFSA

Från Sveriges håll är Jordbruksverket med tillsammans med EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA. Totalt deltar 22 länder i kampanjen.  

– Här har kampanjen extra fokus på de skadegörare som kan göra stor skada om de kommer till Sverige. Exempelvis den japanska trädgårdsborren som angriper äpplen, päron, rosor, ja i stort sett alla växter. Skalbaggarna samlas i grupper och kan äta träden helt kala. Japansk trädgårdsborre finns i dag i Japan och Nordamerika men har även hittats i Italien och Schweiz, säger Henrik Alsterbo, handläggare växtskadegörare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Stora ekonomiska förluster

Växtskadegörare orsakar förluster av livsmedelsgrödor globalt till ett värde av 2 300 miljarder kronor varje år. Xylella fastidiosa är ett exempel på en bakterie som drabbar oliv – och citronträd. Den har etablerat sig i södra Europa och kan ge produktionsförluster på 60 miljarder om den får spridning i EU.

Kampanjen PlantHealth4Life jobbar för att uppmärksamma alla hur vi tänker när vi hittar växter vi gillar när vi är utomland, eller köper in växter från länder utanför EU.

Fakta: De viktigaste budskapen

• Om du blir förälskad i en exotisk växt utomlands, fota den gärna men ta inte med den hem.
• Köper du växter på nätet från länder utanför EU ska du se till att de har sundhetscertifikat. Skadedjur och sjukdomar kan följa med växterna om de inte har kontrollerats noga.
• Berätta gärna om växternas betydelse för dina och andras barn. Då skapar vi nya generationer av växtskyddsambassadörer.

Källa: Jordbruksverket

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera