Kor döda efter misstänkta knottattacker

Flera kor i Östergötland tros ha dött under våren till följd av knottbett. Enligt SVA är det ovanligt att det händer.

Enligt Anders Lindström, myggforskare på SVA är knott kända för att kunna orsaka dödsfall genom förgiftning. Men det är ovanligt. Foto: Mostphotos

Corren var först ut med att berätta om knottattackerna som tros ha lett till att kor hos flera lantbrukare dött under våren. En av de som drabbats är Håkan Svensson utanför Boxholm. 

– Jag släppte ut två dräktiga kvigor på ett bete i en hage på lördagen och på måndagen hittade jag en av dem död. Jag åkte och hämtade en annan ko som sällskap till den ensamma kvigan. På eftermiddagen var även den död, säger lantbrukaren Håkan Svensson till tidningen.

Anders Lindström, är myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Han säger till SVT att knott är kända för att kunna orsaka dödsfall, och att vanligaste orsaken är förgiftning via insektens saliv. 

Inte helt fastställt

Enligt Ylva Persson, statsveterinär på SVA överväger man nu att ta fram ett informationsmaterial om knott. Men hon säger även att det är svårt att fastställa orsaken till att ett djur dör. Och att man i de aktuella fallen inte har kunnat fastställa exakt dödsorsak. 

– Toxinerna från knott går inte analysera. Djuren får en slags cirkulationssvikt och det kan uppträda även vid andra dödsfall, säger hon.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera