Våga korka upp

Sverige är unikt saktfärdigt när det gäller att visa medborgarna lite förtroende avseende inköp av alkoholhaltiga drycker på gårdar och hantverksbryggerier. Restriktiv alkoholpolitik är klokt, men oviljan att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är dålig symbolpolitik.

 

Trenden är tydlig, Europas medborgare ges mer förtroende för inköp av alkoholhaltiga drycker. Till och med våra alkoholmonopolsgrannar Finland och Norge har vågat avreglera lite. I Sverige tycks det fortsatt omöjligt.

Svensk landsbygdsturism vore den största vinnaren på ett mer tillåtande synsätt. Svenskarna åker med glädje utomlands för besök på vingårdar och bryggerier, där de erbjuds mer generösa provsmakningar och möjlighet att handla direkt på gården/bryggeriet. Det är inte för att köpa billig alkohol eller oansvarigt festande. Varför skulle det inte fungera i Sverige?

Redan tidigare regeringar har utrett frågan om tillåtande av gårdsförsäljning, men aldrig vågat gå till beslut. Många satte sitt hopp till den nya regeringen. Men trots de tillåtande tongångarna från Moderaterna och Sverigedemokraterna, vill det sig inte.

Socialdemokraterna, som inte varit helt negativa till en mer tillåtande lagstiftning, gjorde nu i maj ett utspel som skickade tillbaka dem till fegisarnas lagbås.

Deras idé är att Systembolaget ska ta fram en app som besökare på gårdsbryggerier och -destillerier ska kunna beställa i, men besökarna ska inte få några varor med sig. Varorna ska levereras senare, av Systembolaget. Det låter som ett dåligt skämt, men de är allvarliga.

Men var sitter det fast i den nuvarande regeringen? Frågan ägs av social­minister Jakob Forssmed, Kristdemokraterna. Social­departe­mentet jobbar med ett utkast till lag­förslag. Där kopplas gårdsförsäljning till att bryggeriet ska ha egen produktion av råvaran och drycker med högre alkoholhalt utesluts helt från möjligheten till gårdsförsäljning.

I praktiken utesluts nästan alla hantverksbryggerier och alla destillerier i så fall från möjligheten till gårdsförsäljning.

Det är hög tid att våga tro på medborgarna. Det är hög tid att våga tro på landsbygdens entreprenörer. Den som inte vågar förändra, för inte en egen politik. Den förvaltar blott tidigare regeringars politik.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 04 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera