”En frihetsreform”

Så kallar statsminister Ulf Kristersson regeringens lagförslag om att gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåtet på svenska gårdar.

Om regeringens lagförslag röstas igenom kommer det bli tillåtet att köpa till exempel lokalproducerad öl direkt från producenten. Foto: Carolina Wahlberg
 

Under onsdagen presenterades det nya lagförslaget om att tillåta gårdsförsäljning med vissa begränsningar, under en pressträff. 

Enligt det nya lagförslaget ska försäljning av alkohol direkt från tillverkaren vara möjlig mellan klockan 10-20, efter att man betalat för ett besök hos producenten, till exempel en guidad tur eller en föreläsning. Mängden alkohol man får köpa kommer vara begränsad till 0,7 liter sprit och tre liter vardera av starköl, vin och andra jästa drycker.

Enligt lagförslaget behöver tillverkarna inte ha en egen produktion eller odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Men när det gäller vin så måste vintillverkare dock odla sina egna druvor.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) menar att gårdsförsäljningen inte kommer att rubba Systembolagets monopol och att förslaget är i förening med EU-rätten, skriver SVT.

Det nya förslaget är tänkt att träda i kraft under första halvan av 2025 och ska omfatta omkring 600 bryggerier och destillerier i Sverige. 

 

Läs mer: Stefan Ljungdahls senaste ledare i samma ämne som publicerades undet tisdagen: Våga korka upp

 

Bakgrund:

I december 2021 presenterade en utredning förslag, som nu ligger till grund för det lagförslag som bereds. Bland annat föreslogs att:

Gårdsförsäljning endast tillåts i anslutning till ett betalt studiebesök eller en föreläsning med anknytning till den aktuella produkten på tillverkningsstället

Mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle begränsas

Försäljning inte får bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00

Regleringen i ett första steg bör gälla i sex år från ikraftträdandet.

Källa: Gårdsförsäljningsutredningen/SVT

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera