Många hästanläggningar fortfarande oregistrerade

För tre år sedan började nya regler att gälla för dem som håller hästar. Men många har fortfarande inte tagit till sig de nya reglerna.

Att registrera sin hästanläggning är lag och viktigt både för smittspårning av allvarliga sjukdomar samt för den som ska importera eller sälja hästar till ett annat land. Foto: Carolina Wahlberg

2021 bestämdes det att alla platser där det finns hästar ska registreras hos Jordbruksverket. Det är en EU-regel som gäller alla beten, stall, ridskolor och även för den som har häst i hobbysyfte.

I Jordbruksverkets register finns det i dag cirka 31 400 hästanläggningar, men myndigheten uppskattar att det fortfarande saknas uppgifter från mer än 48 000 anläggningar.

Spåra sjukdomar

Anledningen till registreringen av hästanläggningar är att man på ett snabbare sätt ska få bukt med allvarliga smittsamma sjukdomar, att man helt enkelt ska kunna spåra dessa på ett enkelt sätt om de kommer in i landet.

Jordbruksverket uppmanar nu alla som håller häst att omgående fylla i uppgifter om sin hästanläggning.

Ta ansvar

– Flera av de mest allvarliga smittsamma hästsjukdomarna har vi tack och lov ännu inte fått in i Sverige, men när första fallet kommer in i landet måste vi få bukt med smittan snabbt. Enda sättet att klara smittspårningen är att veta var hästar finns. Det är därför det är viktigt att alla registrerar sina hästanläggningar och de hästindivider som finns på platsen. För det krävs att alla tar ansvar för att lägga in sina uppgifter och att sedan hålla dessa aktuella, säger Milan Mirosavljevic, handläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste