Tysk gård drabbad av ASF

En gård i Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland har testats positivt för afrikansk svinpest (ASF).

Den drabbade gården ligger i Vorpommern-Greifsvald-distriktet i östra delen av delstaten Mecklenburg-Vorpommern, nära gränsen mot Polen. Foto: Mostphotos

Det var efter att flera grisar i besättningen fått hög feber som ansvarig veterinär bestämde att det var läge att provta för ASF. De initiala provsvaren visade sig vara positiva, och i skrivande stund väntar man på att Friedrich Loeffler-institutet ska bekräfta resultaten. 

Delstatens jordbruksminister Till Backhaus ska enligt det tyska mediet Agrarheute ha uttryckt att mycket tyder på det är fråga om en punktintroduktion, på liknande vis som i november 2021, då en annan tamgrisbesättning i Mecklenburg-Vorpommern drabbades. Någon epidemi bland vildsvinen i regionen finns det inte kännedom om för tillfället. 

Agrarheute skriver vidare att myndigheterna har vidtagit erforderliga åtgärder beträffande besättningen och att epidemiologer kommer påbörja smittspårning snarast. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera