Äntligen vallskörd!

I maj kom så värmen och många kunde få klart vårbruk och skörda första vallen. Här är några nedslag hos ett gäng läsare.  

Den 19 maj började man skörda helsäd och den 20 maj gräs på Christinelunds gård gård utanför Kalmar i Småland.
– Det är alltid härligt att vara igång, detta är en av våra viktigaste skördar! Avkastningen är bra och skörden är något tidigare än normalt, säger Aron Cedergren som driver gården som i dag har cirka 680 mjölkande.Foto: Fredrik Lindström

 

Barnen Gabriel 7 år, Ludvig 1 år och Kally 5 år spanade in gräset som blev slaget den 20 maj. 
– Det vi har fått in hittills är dubbelt så mycket mot i fjol, det trodde vi inte för tre veckor sedan, säger Ida Lindberg till Jordbruksaktuellt den 22 maj. Hon driver Gerete Gård på Gotland tillsammans med sin man Niclas Lindberg. Foto: Ida Lindberg

 

Simon Larsson bor med sambo och tre barn på gården Andarve i När på Gotland. 20 maj började de med förstaskörden till gårdens 50 mjölkkor. Tidigare har man lagrat i plansilo men i år har de valt att göra balar. 
– Tack vare detta så kan vi dela upp skörden. Med våra varierade jordar, så kan det skilja två veckor från att det första mognar till det sista. Så i år kommer vi dela upp förstaskörden i tre omgångar. Vi brukar skörda vid månadsskiftet maj-juni +/- en vecka. Så i år är det lite tidigare än vanligt. Men tack vare att vi nu delar upp det så kan vi ta det mer precis i mognad och maxa volymen, säger Simon Larsson, den 22 maj. Foto: Simon Larsson 

 

”I dag glädjer vi oss åt att det blir en både stor och bra första skörd av gräset (vi slår gräset fyra gånger per säsong). Mycket näring i det höga och kraftiga gräset.
Kanske blir det här ett rekordår!?! Man kan ju alltid hoppas”, skriver Ulrica & Carl-Johan som driver Haghultskossorna i Skillingaryd den 23 maj. Foto: @haghultskossorna

 

Jordbruksaktuellt

 

Artikeln publicerades fredag den 07 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera