Nederländska Homburg blir ensam ägare till Ekobot

Sedan januari 2024 har Homburg varit den officiella importören av svenska Ekobot i Nederländerna och Belgien. Genom en affärsöverlåtelse har bolaget nu blivit ensam ägare av Ekobot.

Ekobot håller ytor fria från ogräs med hjälp av kameror, AI och ett patenterat mekaniskt rensningsverktyg. Foto: Homburg

Homburg siktar på att förstärka sin position som en nyckelaktör inom området avancerat precisionsjordbruk, och på så sätt aktivt bidra till ett hållbart och framtidssäkert jordbruk.  

Genom förvärvet av svenska Ekobot har företaget tagit ett viktigt steg framåt i sin utveckling, skriver Homburg i ett pressmeddelande. 

– Vi är stolta över att kunna utöka Homburgs globala SmartFarming-erbjudande med Ekobots produkter. Nu kan vi vidareutveckla Ekobot i enlighet med vår vision om ett hållbart lantbruk. Ekobot är helt klart redo för uppskalningsfasen men hade svårt att vidareutveckla verksamheten som en börsnoterad startup, säger Jack Thibaudier, vd för Homburg.  

Om Ekobot 

Ekobot har utvecklat den autonoma jordbruksroboten Ekobot WEAI enligt ett unikt koncept. Roboten, som kan jämföras med robotgräsklipparen hemma, håller en yta (till exempel en lökodling) fri från ogräs. Detta görs baserat på ett egenutvecklat system med kameror och AI för att identifiera ogräs i kombination med ett patenterat mekaniskt ogräsrensningsverktyg. Systemet har också en konstant uppkoppling till "molnet" vilket möjliggör ytterligare analyser av grödan. Detta är ett exempel på precisionsjordbruk som möjliggör att bekämpa ogräs utan eller med minimal användning av herbicider. 

Om Homburg 

Homburg ligger i Stiens, Nederländerna, och tillverkar sina egna dräneringsrensare, sensorbärare och innovativa SmartFarming-lösningar, såsom GPS-redskapsstyrning. För dessa produkter har Homburg importörer och återförsäljare i mer än 60 länder.  

Källa: Homburg 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera