Stora skördeförluster efter blöt vinter i Storbritannien

Efter den blötaste vintern sedan mätningarna började, står nu Storbritanniens bönder inför en av de mest utmanande skördesäsongerna i modern tid. En fjärdedel av veteskörden kan gå förlorad. 

Regntungt över betet i Storbritannien. Foto: Ausrine Öhrström

Mellan oktober 2022 och mars 2024 uppmättes 1 695,9 mm nederbörd i England vilket innebär den blötaste 18-månadersperioden sedan 1836. Och enligt National Farmers Union (NFU) kan upp till en fjärdedel av landets veteskörd gå förlorad i år. Den ihållande nederbörden har antingen fått frön att ruttna i marken. Eller gjort det omöjligt för bönderna att använda traktorer för att så nya grödor, skriver BBC. 

– Om vi inte går med förlust i år, är det ett mirakel, säger bonden Mike Wilkins från Wiltshire som har förlorat hälften av sitt vete, till BBC. 

Hans familj har brukat jorden på gården i nästan ett sekel, och nu står en stor damm mitt i vetefältet.  

I artikeln som publicerades 29 maj konstaterar Mike Wilkins att det aldrig funnits så mycket vatten vid tidpunkten för året. 

Stora översvämningar

– Det började översvämma i augusti förra året, och det ser inte ut att torka upp snart. 

I andra delar av Mike Wilkins fält är vetet i dåligt skick och är full av ogräs eftersom det inte har gått att sköta om fältet. Vetet som såddes hösten 2023 fick stryk av de långa vinterregnen, vilket tvingade honom att plantera mindre lönsamma foderbönor i stället.  

– Allt arbete och pengar man lagt ner bara försvinner, säger han. 

Tom Collins som är NFU-ordförande i Wiltshire varnar för att Storbritannien kommer att behöva importera mer vete.  

– Det kommer att påverka priserna på allt. Förändringarna i vårt klimat blir bokstavligen en fråga om ”bröd och smör”, säger han. 

Ökade kostnader för köttproduktion

Längre söderut i landet, på gården Somerset Levels, ger köttbonden Mike Curtis ensilage fem månader tidigare än vanligt till sina kor eftersom gräset fortfarande återhämtar sig från översvämningarna. Under tre månader var cirka 80 hektar av hans betesmark översvämmad. 

– Normalt sett skulle jag spara detta ensilage till vintern, men gräset är av så dålig kvalitet att vi måste utfodra dem med annat, säger han.  

Mike har redan behövt minska antalet kor från 600 till 450, och förväntar sig att behöva minska ner till 300 i vinter. Något som kommer att påverka lönsamheten på gården menar han.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera