Traktorstatistik: Intresset för Deutz-Fahr ökar

Totalt inregistrerades 209 traktorer över tre ton i maj. Det är tio färre än samma period i fjol. 

Valtra puttar ner John Deere till en tredjeplats i maj. Källa: Stregi

Försäljningen av Deutz-Fahr har ökat. I april inregistrrades fem traktorer av fabrikatet, och samma siffra var det i maj i fjol. Med nio inregistreringar nu i maj är det nästan en fördubbling. 

Enligt Jimmy Olsson lantbrukssäljare hos Söderberg och Haak i Kvänum ökar intresset för Deutz-Fahr i Sverige.

Bakom Jimmy syns en javagrön Deutz-Fahr 8280 TTV i 8-serien från i fjol. ”Den här tror vi mycket på. Det är just för att få upp tyngden lite från den förra mindre modellen i 7-serien, men att den fortfarande inte blir jättetung.”, säger Jimmy. Foto: Ausrine Öhrström

Jimmy Olsson har en bakgrund som verkstadsmekaniker och har jobbat som lantbrukssäljare i drygt fyra år. En roll som han verkligen trivs med.  

Hur skulle du säga att er traktorförsäljning gått hittills i år? 

– Den har gått väldigt bra, vi har överträffat våra egna förväntningar. Det beror nog på lite olika faktorer, vi har kanske synts lite mer och så vi har bytt varumärke och fått en ny leverantör, Moni Worldvide. Så det är nog många olika faktorer som spelar in, säger Jimmy. 

Vilka modeller säljer ni mest av? 

– Deutz Fahr 7250, är nog den vanligaste modellen som vi har sålt. Så runt 250 hk-segmentet.  

Ser du några tydliga trender i hur folk köper traktorer nu? 

– Det är framför allt fler djurbönder som köper nu kanske snarare än vad det var för ett-två år sedan. Då var det mer lantbrukare från spannmålssidan som köpte. Djursidan har nog fått ett väldigt upplyft, det beror nog på bättre priser och framför allt mer stabilitet i priserna för dem.  

Hur skulle du säga intresset för Deutz-Fahr ser ut i Sverige? 

– Intresset höjs, det kan man säga! Det är up-and-coming, det tror jag.  

Vad tror du om köpkraften hos lantbrukare resten av året? 

– Jag tror att de spannmålsbönder som inte har jättebra kapital sedan tidigare kanske kommer vara lite återhållsamma tills de ser hur utfallet av skörden kommer att bli. Men jag tror även att köpkraften fortsätter vara stark på djursidan.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera