Axfood Förvärvar City Gross för 2 miljarder kronor

Axfood ökar därmed sin ägarandel från 9,9 procent till 100 procent över City Gross. Det förväntas att detta förvärv kommer att bidra positivt till Axfoods resultat per aktie senast 2026.

Axfood AB har ingått avtal med Bergendahl Food Holding om att förvärva en andel motsvarande 90,1 procent av aktierna i City Gross Sverige AB. Foto: Citygross

– Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls och välkomnar alla City Gross medarbetare till Axfoodfamiljen. Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood, i ett pressmeddelande.

City Gross har idag en marknadsandel om cirka 3 procent och cirka 2 800 medarbetare.

– Affären skapar de bästa förutsättningarna för att stärka City Gross konkurrenskraft, och stärka kedjans position på marknaden, för att expandera framgent. Axfood är helt rätt ägare för City Gross framåt för att utveckla stormarknadskonceptet över tid, säger Lars Ljungälv, Bergendahl & Son AB:s koncernchef och vd.

Mer info

Förvärvet innebär en utspädning av Axfoodkoncernens rörelsemarginal med cirka 0,3 procentenheter rullande tolv månader från tillträdesdagen för att successivt bidra mot Axfoods långsiktiga finansiella mål om en rörelsemarginal om minst 4,5 procent.

Transaktion är föremål för godkännande från Konkurrensverket och EU-kommissionen, med planerat tillträde tidigast den 1 september 2024.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera