Satsar på tjeckisk rensningsutrustning

Allt fler kommer vilja förädla sin spannmål och ha förmågan att själva rensa sitt utsäde. Det tror Rickard Johansson från KR Teknik stenhårt på.

 

På fabriken i Tjeckien finns också ett labb där man kan skicka sin gröda för tester och se resultatet innan man beställer maskiner eller speciella anpassningar.
Foto: JK Machinery


Därför har han valt att utöka sin verksamhet med teknik från tjeckiska JK Machinery som kan utformas för att rensa både spannmål och en rad andra grödor.

– JK Machinery har rensmaskinsutrustning för att exempelvis rensa fram bättre kvaliteter på spannmål och även utsädesrensning, säger Rickard Johansson och berättar att varumärket inte funnits i Sverige tidigare.

Rickard Johansson, vd och ägare på KR Teknik.
Foto: Madeleine Rapp

Tror på ökad efterfrågan

Innan Rickard Johansson startade KR Teknik, med fokus på torkning av spannmål med flis- och pelletspannor av märket AlfaFlame, arbetade han 16 år på Tornum och har därmed en lång erfarenhet av spannmålshantering över lag. Rensmaskinsutrustningen blir ett nytt ben inom företaget och en nisch som Rickard tror kommer få en ökad efterfrågan på sikt.

– Om man kan ta fram sitt eget utsäde och även förädla den spannmålen man säljer blir man mer konkurrenskraftig på marknaden och samtidigt inte lika beroende av andra. Ska man exempelvis skicka sin raps direkt till Karlshamn är det nu nästan en förutsättning att man kan rensa det innan så att man inte får ett vändande lass. Även för maltkorn och grynhavre så är det nödvändigt emellanåt att kunna ta fram den varan som krävs och då kan man handla direkt med slutkunden.

Skalmaskin som både klarar av att skala torra spannmål som exempelvis  havre, emmer, spelt, einkorn men byter man insats till sten från plast så används den också för att skala oljefrö som raps, hampa, senapsfrö, solros etc. 
Foto: JK Machinery

Många typer av grödor

JK Machinery har även andra typer av vidareförädlingsutrustning, så som skalmaskiner för havre, speltvete och anpassade lösningar för exempelvis bondbönor, bovete och hampa. Rickard säger att han gillar det breda utbudet och att tillverkaren har maskiner som passar de flesta lantbruken, samt att de även kan anpassa utrustningen efter kundens behov.

 – Vanligtvis är det här en typ av utrustning som nästan bara de allra dyraste tillverkarna erbjudit och då är det ganska dyra maskiner vilket kanske inte passar för alla gårdar. Men JK Machinery har ett väldigt brett spann och erbjuder även små maskiner med ett mer konkurrenskraftigt pris. Samtidigt har de maskiner som klarar upp till 200 ton grovrensning i timmen. Så de har hela spektrat. Därför tycker jag att detta är väldigt intressant, säger Rickard. 

 

JCM är serien med de allra största rensmaskinerna som mestadels används där stor kapacitet behövs exempelvis på ett spannmålsintag eller där man skall rensa fram större partier. De kan också användas för utsädesrens. Kapacitet upp till 200ton/timme. Foto: JK Machinery

 

Prisexempel

Exempelvis så får man en rensmaskin som enligt tillverkaren går utmärkt att rensa fram utsäde på under 120 000 kronor. Då ingår det både sålluppsättning samt effektiv aspirationsmodul som normalt sett bara de stora kostsamma utsädesrensarna har.

När det gäller skalmaskinerna startar priserna från 60 000 kronor och uppåt beroende på modell och kapacitet.

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera