New Hollands flaggskepp CR11 får sällskap av CR10

CR11 som presenterades på Agritechnica 2023 får nu sällskap av CR10. Båda tröskorna ingår i New Hollands ”Next Generation”-design.

Spannmålstanken på CR10 rymmer 16 000 liter och har en tömningshastighet på 159 liter/sek. Foto: New Holland

Lansering markerar ett stort kliv framåt när det gäller kapacitetsökning och minskning av spill. CR11 har en 15,9-liters FPT Cursor 16-motor med 775 hk, medan mindre modellen CR10 har en 12,9-liters FPT Cursor 13-motor med 635 hk, enligt ett pressmeddelande.

Båda modellerna har de nya 2x24 Twin-rotorerna och det nya Twin-Clean-rensverket, vilket enligt New Holland bidrar till att öka produktiviteten och förbättrar kvaliteten på den skördade produkten.

Tröskorna är konstruerade för att kunna hantera stora skördevolymer. Och skärborden finns i bredder från 10,6 till 15,0 meter (35-50 fot), med fasta, flexibla eller rörliga knivar och för dukskärbord. För majs finns skärbord med 12 till 16 rader.

Stor kapacitet

När det kommer till spannmålshantering har CR11 en spannmålstank med en kapacitet på 20 000 liter, och en tömningshastighet på 210 liter/sekund. Spannmålstanken på CR10 har i stället kapacitet på 16 000 liter och en tömningshastighet på 159 liter/sekund.

Gällande hantering av skörderester så kan båda modellerna utrustas med antingen en integrerad hack eller en hög huvmonterad finhack, beroende på behovet av snittkvalitet och mängden halm.

Inne i hytten finns två Intelliview 12 tums-pekskärmar för att underlätta manövrering och övervakning. Föraren har tillgång till flera fjärrstyrda funktioner och en rad bekvämligheter, bland annat omdesignade bromspedaler. Dessutom säkerställs god sikt under alla förhållanden med ett omfattande belysningspaket.

Hydrostatisk transmission

Båda modellerna har en tvåväxlad hydrostatisk transmission som tillåter steglös hastighetsreglering och anpassning av maskinens hastighet under drift. Och TerraLock halvautomatisk differentialspärr som kopplas in manuellt och kopplas ur automatiskt beroende på styrvinkel och hastighet framåt. Både band- och hjulalternativ finns tillgängliga. Och för att minimera effektförluster är drivsystemet utformat med en direkt ansluten transmission.

I det helt nya hydraulsystemet är hydraulslangarna nu dragna tillsammans i separata kanaler för bättre åtkomst och ett enklare system. Alla hydrauliska drivenheter för skörd kopplas ur mekaniskt via en koppling i motorns huvudväxellåda vid start eller under körning på väg, detta minskar motståndet och bidrar till spara upp till 20 hk/15 kW effekt.

Slutsatsen är att New Hollands nya flaggskepp till tröskor kombinerar kraftfulla motorer med  avancerad teknik och hög kapacitet. Detta i sin tur bidrar till att optimera skörden och minska kostnaderna för lantbrukaren.

Fakta

CR11:

 • Motoreffekt: 775 hk
 • Spannmålstank: 20 000 liter
 • Tömning: 210 liter/sekund
 • Motortyp: 15,9-liters FPT Cursor 16
 • Bränsletank: 1500 liter
 • Kylfläktar: 3 stycken

CR10:

 • Motoreffekt: 635 hk
 • Spannmålstank: 16 000 liter
 • Tömning: 159 liter/sekund
 • Motortyp: 12,9-liters FPT Cursor 13
 • Bränsletank: 1300 liter
 • Kylfläktar: 2 stycken

Källa: New Holland

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera