De ska dammsuga världen på digitala tekniklösningar
INFÖR BORGEBY. På Linköpings universitet ska det nya kunskapsnavet förädla, paketera och förmedla kunskap kring digitala lösningar till näringen.
I våras stod det klart att Linköpings universitet (LiU) fått uppdraget av Jordbruksverket att etablera ett nationellt kunskapsnav för digitalisering inom jordbruket. Det treåriga projektet med en budget på 20 miljoner kronor ska ledas av Karolina Murman och Per Frankelius, docenter inom pedagogik respektive företagsekonomi.
– Vi är ju jätteglada för det här såklart. Det känns väldigt roligt och ärofyllt att få ha det här uppdraget, säger Karolina.
LiU är sedan länge ett starkt teknikuniversitet och när nu både kunskapsnavet för digitalisering och Agtech Sweden finns här så ger det enligt Per och Karolina goda möjligheter att skapa en mycket stark kunskapsmiljö inom lantbruksteknik. Det nya kunskapsnavet kommer samspela med Agtech Sweden som även det leds av Per och Karolina, men det kommer vara två skilda verksamheter med olika huvudfokus. Medan Agtech Sweden fokuserar på att driva fram nya innovationer i tidiga skeden, kommer kunskapsnavet att ha fokus på att fånga in nya digitala lösningar och digitalteknik som redan finns, men som kanske inte hittat till Sverige än eller som är i ett väldigt tidigt skede i utvecklingen och kräver mer tester.
Undersöka behov
– Fokus under de här tre åren kommer ligga väldigt mycket på omvärldsanalys. Att fånga in intressant digital teknik från Sverige och andra länder. Men det kommer också till stor del handla om att bygga relationer med lantbruket för att förstå vilka behov som finns. Och sen handlar det om att förpacka kunskap om digital teknik och sprida det, säger Per och fortsätter:
– Jag tycker personligen det är intressant att lantbruket har genomgått en sådan omvälvande teknikrevolution de senaste tjugo åren. Och det går ännu snabbare nu efter 2020. Det förändrar hela kompetensbehovet inom lantbruket. En lantbrukare i dag är väldigt digital. Det handlar inte bara om att kunna praktik utan man måste vara väldigt duktig på digitalteknik, säger Per och trycker på vikten av att lantbrukarna också får möjlighet att ta till sig den nya tekniken.
Nätverk med stor kompetens
För att lyckas med ändamålet kommer kunskapsnavet bestå av ett expertnätverk med representanter från Gård & Djurhälsan, Lovang Lantbrukskonsult, Ludvig & Co, Växa Sverige, SLU, LRF, AI Sweden, DeLaval, Väderstad, IoT World, Sweden Secure Tech Hub, Hushållningssällskapet, RISE och Agtech Sweden.
På Borgeby Fältdagar
Agtech Sweden och Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering hittas i monter N6 respektive N4.
Under onsdagen klockan 10.00-10.45 i Axet kan den som är intressserad även lyssna till föredraget ”Tekniken du inte visste fanns – kan den revolutionera framtidens lantbruk?”
– Det är människor med oerhörd kompetens och väldigt olika kompetenser som är med, säger Karolina och menar att dessa aktörer tillsammans kommer kunna göra stor skillnad för att hitta nya lösningar och när det kommer till att identifiera behov. Något som flera av företagen har erfarenhet av sedan tidigare.
– Ta Väderstad och DeLaval som exempel. De är ju globala och har otroliga tentakler runt om i världen och sniffar upp sådant som uppstår i deras strategiska nätverk. Man märker att de är väldigt på tårna och vet vad som händer, säger Per.
Kan ge ringar på vattnet
Och även om den initiala idén är att nätverket tillsammans ska hitta nya lösningar utifrån så menar både Per och Karolina att det i mötet mellan dessa aktörer också finns en chans att bolla idéer och att kanske komma på helt nya lösningar på framtidens problem.
– Det var tydligt på kick-offen att de var väldigt sugna på kreativitet och att ompröva sätt att jobba på inom lantbruket, säger Per.
Borgeby Fältdagar pågår 26 - 27 juni 2024.
%fnStyrtext(msdeleine%