De ska dammsuga världen på digitala tekniklösningar

INFÖR BORGEBY. På Linköpings universitet ska det nya kunskapsnavet förädla, paketera och förmedla kunskap kring digitala lösningar till näringen.

Med hjälp av experterna som samverkar inom kunskapsnavet menar Karolina Murman och Per Frankelius, docenter inom pedagogik respektive företagsekonomi på Linköpings Universitet att man verkligen har en möjlighet att fånga upp digitala lösningar från världens alla hörn. Lösningar som sen kan göra stor skillnad för lantbruket här hemma i Sverige. Foto: Privat

I våras stod det klart att Linköpings universitet (LiU) fått uppdraget av Jordbruksverket att etablera ett nationellt kunskapsnav för digitalisering inom jordbruket. Det treåriga projektet med en budget på 20 miljoner kronor ska ledas av Karolina Murman och Per Frankelius, docenter inom pedagogik respektive företagsekonomi.

–  Vi är ju jätteglada för det här såklart. Det känns väldigt roligt och ärofyllt att få ha det här uppdraget, säger Karolina.

LiU är sedan länge ett starkt teknikuniversitet och när nu både kunskapsnavet för digitalisering och Agtech Sweden finns här så ger det enligt Per och Karolina goda möjligheter att skapa en mycket stark kunskapsmiljö inom lantbruksteknik. Det nya kunskapsnavet kommer samspela med Agtech Sweden som även det leds av Per och Karolina, men det kommer vara två skilda verksamheter med olika huvudfokus. Medan Agtech Sweden fokuserar på att driva fram nya innovationer i tidiga skeden, kommer kunskapsnavet att ha fokus på att fånga in nya digitala lösningar och digitalteknik som redan finns, men som kanske inte hittat till Sverige än eller som är i ett väldigt tidigt skede i utvecklingen och kräver mer tester.

Undersöka behov

– Fokus under de här tre åren kommer ligga väldigt mycket på omvärlds­analys. Att fånga in intressant digital teknik från Sverige och andra länder. Men det kommer också till stor del handla om att bygga relationer med lantbruket för att förstå vilka behov som finns. Och sen handlar det om att förpacka kunskap om digital teknik och sprida det, säger Per och fortsätter:

– Jag tycker personligen det är intressant att lantbruket har genomgått en sådan omvälvande teknikrevolution de senaste tjugo åren. Och det går ännu snabbare nu efter 2020. Det förändrar hela kompetensbehovet inom lantbruket. En lantbrukare i dag är väldigt digital. Det handlar inte bara om att kunna praktik utan man måste vara väldigt duktig på digitalteknik, säger Per och trycker på vikten av att lantbrukarna också får möjlighet att ta till sig den nya tekniken.

Nätverk med stor kompetens

För att lyckas med ändamålet kommer kunskapsnavet bestå av ett expertnätverk med representanter från Gård & Djurhälsan, Lovang Lantbrukskonsult, Ludvig & Co, Växa Sverige, SLU, LRF, AI Sweden, DeLaval, Väderstad, IoT World, Sweden Secure Tech Hub, Hushållningssällskapet, RISE och Agtech Sweden.

 

På Borgeby Fältdagar

Agtech Sweden och Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering hittas i monter N6 respektive N4.
Under onsdagen klockan 10.00-10.45 i Axet kan den som är intressserad även lyssna till föredraget ”Tekniken du inte visste fanns – kan den revolutionera framtidens lantbruk?”

 

– Det är människor med oerhörd kompetens och väldigt olika kompetenser som är med, säger Karolina och menar att dessa aktörer tillsammans kommer kunna göra stor skillnad för att hitta nya lösningar och när det kommer till att identifiera behov. Något som flera av företagen har erfarenhet av sedan tidigare.

– Ta Väderstad och DeLaval som exempel. De är ju globala och har otroliga tentakler runt om i världen och sniffar upp sådant som uppstår i deras strategiska nätverk. Man märker att de är väldigt på tårna och vet vad som händer, säger Per.

Kan ge ringar på vattnet

Och även om den initiala idén är att nätverket tillsammans ska hitta nya lösningar utifrån så menar både Per och Karolina att det i mötet mellan dessa aktörer också finns en chans att bolla idéer och att kanske komma på helt nya lösningar på framtidens problem.

– Det var tydligt på kick-offen att de var väldigt sugna på kreativitet och att ompröva sätt att jobba på inom lantbruket, säger Per.    

 

Borgeby Fältdagar pågår 26 - 27 juni 2024.

 

%fnStyrtext(msdeleine%

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera