Silverbillen 2024 tilldelas Anders Ivarsson och Metsjö

Anders Ivarsson, innovatör och vd för Ivarssons i Metsjö AB, får ta emot årets Silverbillen. 

Här testar RISE marktrycket på en MetaQ 75 spannmåls-vagn med hjälp av nedgrävda sensorer. Resultatet visade att vagnen har cirka 50 procent lägre marktryck jämfört med en konventionell vagn. Foto: Metsjö 

Silverbillen är den Jordbrukstekniska föreningens pris för framstående insatser rörande teknikutvecklingen i svenskt jordbruk. 

För Anders Ivarsson är priset en uppmuntran i deras produktutvecklingsarbete. Foto: Metsjö 

Anders Ivarsson uttrycker sin tacksamhet över att ta emot detta fina pris och ser det som en stor ära. Han tillägger att Metsjö arbetar intensivt med produktutveckling varje dag, och att priset är en uppmuntran i deras arbete. Anders tror att en bidragande faktor till att de får priset är en studie från RISE, finansierad av Agtech, som visar att en fullastad MetaQ 75 spannmåls-vagn har cirka 50 procent lägre marktryck jämfört med en konventionell vagn. 
 
– Det vill säga nästan en fjärdedel av markpackningen per lastad vikt. En fullastad MetaQ 75

hade under studiens försök ingen permanent markpacknings-påverkan på alven. Studien visar också att våra flakväxlare MetaFlex inte har en mätbart högre markpackning än våra MetaQ vagnar, säger Anders i ett pressmeddelande.   

Tekniks milstolpe

Anders menar att det är en viktig teknisk milstolpe eftersom många lantbrukare tidigare ansett att flakväxlaren haft för hög markpackning för att användas på fälten på grund av sin höga egenvikt 
 
– Vår låga markpackning beror bland annat på hur vår fjädrande kommunicerande kärl-teknik är uppbyggd samt vår förmåga att ta en hög last med en låg egenvikt. 
 
Motiveringen från Juryn lyder:  
”Företaget har under många år bedrivit ett omfattande och innovativt utvecklingsarbete vad gäller såväl transportkapacitet, säkerhet samt system som avsevärt minskar de skadliga effekterna av markpackning. Detta arbete är särskilt angeläget mot bakgrund av att den pågående strukturrationaliseringen i svenskt lantbruk ställer all större krav på effektiva logistiksystem.”

Studien heter: 

Algerbo & Gilbertsson (2023). Nya transportlösningar för minskad markpåverkan. RISE, Agtech 2030. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera