Nytt samarbete mellan Växa och Skånesemin

Genom samarbetet får alla svenska lantbrukare tillgång till den senaste genetiken från VikingsGenetics.

Samarbetet bidrar till kompetensutbyte och utveckling av avelsarbetet I Norden, vilket ger mervärde för våra ägare och kunder, säger Christoffer Isenstråle, vd Skånesemin. Foto: Skånesemin

Avtalet mellan Växa och Skånesemin kring det nordiska avelsarbetet är tänkt att ge kunder i hela Sverige möjlighet att bedriva lönsam avel under nordiska förhållanden. Detta tack vare att de får tillgång till senaste genetiken från VikingGenetics.

Avtalet börjar gälla från den 1 juli 2024 och ger därmed Skånesemin möjlighet att köpa doser från de nyaste tjurarna och samtidigt delta aktivt i det nordiska avelsarbetet. Och man kommer arbeta aktivt med Växa och VikingGenetics för att kunna spola fram morgondagens avelsdjur.  

– Genom samarbetet kan vi gemensamt utveckla avelsarbetet I hela Norden och tillsammans med kompetensutbyte genererar det mervärde för våra ägare och kunder, säger Christoffer Isenstråle, vd Skånesemin i ett pressmeddelande.

Medlemmarna i Skånesemin också möjligheten att delta i VikingGenetics embryoprogram och tillgång till Växas embryoteam.

– Genom överenskommelsen är alla husdjursföreningar i Sverige med i samarbetet för att utveckla framtidens kor, säger Gustav Jahn, Avdelningschef Avel, Växa.

Enligt både Gustav och Christoffer kommer samarbetet gynna det nordiska avelsarbetet och även utvecklingen av NTM (Nordic Total Merit) som är utvecklat för att skapa bästa möjliga lönsamhet för mjölk- och nötköttsproduktion som drivs under nordiska förhållanden. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera