EU:s grisproduktion kan drabbas av strafftullar på elbilar

Är ett handelskrig på väg att segla upp mellan EU och Kina? EU:s export av griskött till Kina riskerar då att drabbas av konflikten som nu är fokuserad på elbilar. 

 

Den kinesiska exporten av elbilar till USA och EU hotar den inhemska bilindustrin som ska försvaras med tullar och andra åtgärder. I sitt svar på konflikten flaggar nu Kina att man kan sikta in sig på exporten av griskött från EU.Foto: Mostphotos


Kina är den största enskilda exportmarknaden för griskött från EU. En minskning av den exporten skulle slå direkt mot EU:s grisbönder.

Kina är global marknadsledare på elbilar. Billiga elbilar från Kina har snabbt tagit marknadsandelar i både EU och USA. Importen från Kina sätter press på amerikanska och europeiska biltillverkare.

USA har infört tullar om 100 procent  på kinesiska elbilar för att skydda den inhemska bilindustrin. 

Även EU har flaggat för att man kan komma att införa åtgärder mot importen av kinesiska bilar och har satt 4 juli som deadline för när man kommer att meddela vilka sanktioner som kan införas.

Kina siktar in sig på griskött

Kina har gjort det klart att man inte avser att acceptera sanktioner på deras export utan att inför motåtgärder. En första åtgärd som pekats ut är att Kina inför en importskatt på lyxbilar från EU och USA. Även konjak pekas ut som en produktgrupp som kan få extra tull.

Men det som alldeles nyligen seglade upp är att exporten av griskött från EU kan hamna i skottgluggen.

Den statskontrollerade kinesiska tidningen Global Times gick nyligen ut med nyheten att kinesiska företag vill att staten ska inleda en utredning av importen av griskött från EU. En anonym källa anges ligga bakom uppgiften om antidumping-utredningen, men i och med tidningen som det publiceras i kan det likställas med ett offentligt hot från Kina.

Största exportmarknaden

Kina är världens största importör av griskött med en importerad volym förra året på 1,5 miljoner ton griskött. Brasilien var enskilt största exportören med en volym om 402 000 ton följt av Spanien som exporterade 378 000 ton. Danmark exporterade 114 000 ton griskött.

Kinas import har gått ner kraftigt från 2021 då landet var hårt drabbat av ASF och man importerade 3,5 miljoner ton griskött. Den minskade kinesiska importen har påverkat de europeiska grispriserna och ytterligare minskningar skulle bli kännbara.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera