”Att det kan vara skitigt och riktigt jäkligt, det tycker jag är det bästa”

Felix Strömberg växte upp med en skiftnyckel i handen. Han älskar utmaningen att få något som är trasigt att funka igen. För tre månader sedan började han som servicetekniker på Esplunda Lantbruk utanför Enköping.

 

– Folk vill köra jordbruksmaskiner, grävmaskin eller lastbil. Men för att de här grejerna ska funka måste det finnas personer som lagar dem. Men intresset är lågt. Sen om det är så att folk inte vill, att intresset aldrig växer fram eller om folk blivit latare, det vet jag inte, säger 28-årige Felix Strömberg som älskar att både köra maskin och skruva. Foto: Carolina Wahlberg


Felix är 28 år och uppväxt i en liten by som heter Viksta norr om Uppsala. Familjen bodde i ett villaområde, men både hans morfar och pappa jobbade inom jord och skog. 

– Jag satt med morfar i traktorn, och bakom pappa i skogsmaskinen. Det är därifrån mitt intresse både för maskiner och att skruva kommer ifrån. Det är från dem jag har lärt mig allt. 

När han var med sin morfar och pappa såg han hur de förutom att köra maskinerna också ofta behövde skruva och greja. 

– När man var sådär 6-7 år så tänkte jag att ska jag få köra en sån här stor maskin, då måste jag också lära mig att skruva, och då började jag skruva på allting. 

Det var cyklar, pappas motorsågar och annat Felix kunde komma över. 

– I början handlade det mest om att skruva isär och jag fick väl kanske inte alltid ihop det igen. Men man lärde sig av det också, säger han. 

Till följd av förra hösten har man på Esplunda Lantbruk fått harva mycket i vårbruket, något som har slitit på harvspetsarna mycket mer än ett vanligt år. Tur då att man på gården har ett lager av den typen av slitdelar.

Jobbade på Swedish Agro

På gymnasiet läste Felix sedan jordlig och skoglig inriktning på Jälla naturbruksgymnasium utanför Uppsala. Efter det körde han bland annat lite i skogen och jobbade på gård. För 4-5 år sedan flyttade han till Enköping där sambon bodde. 

Innan Felix började jobba på Esplunda för drygt tre månader sedan, jobbade han lite mer än två år på Swedish Agro i Enköping och skruvade Claas-maskiner. 

– Det var kul. Men att bara skruva hela dagarna blir lite enformigt. Jag vill ha lite mer variation. 

Och det är något han nu får på Esplunda Lantbruk; ett företag med växtodling, grisuppfödning och en del dikor. 

– Jag trivs bra! Än så länge har jag inte sett några nackdelar, skrattar Felix. 
 

– Jag är inte rädd för att ta tag i någonting. Jag brukar resonera så här: ska jag göra något som jag aldrig har gjort, då finns det bara två vägar – antingen går det bra, eller så går det åt helvete. Man ska inte var rädd för att göra något och fel kan man göra. Fel är till för att rättas till. Sedan är det alltid roligt att lära sig något nytt, säger Felix Strömberg.


Vad är dina arbetsuppgifter?

– Huvudsakligen är jag servicetekniker. Jag ska hålla det vi har i firman rullandes; allt ifrån maskiner, till att skruva utgödsling och fixa spannmålsanläggningar. Utöver det så har jag nu under vårbruket varit med under harvning och sådd. Det kommer bli samma under hösten. 

Varför vill du jobba som servicetekniker?

– Jag tycker att det här skruvandet är roligt! Och att släcka bränder. Man får lösa problem och man får se hur saker fungerar. Det jag har upplevt är att om man kan skruvandet, så får man en annan upplevelse när man själv sitter som förare. Man ser och märker fortare om något håller på att gå sönder. 

Men med dagens moderna maskinpark är det inte alltid helt enkelt att laga allt själv på gården. Felix jämför med hur det var när han jobbade på Swedish Agro, och hade all utrustning för att kunna felsöka på ett helt annat sätt. 

– Men mycket av det jag lärde mig där, gör att jag kan lösa en del problem ändå med en enkel multimeter och mäta mig fram. Men det är inte lätt när det kommer till elsidan. Vi försöker att lösa det vi kan och känner vi att vi inte klarar det, då hör vi av oss till våra återförsäljare så får de hjälpa oss. 

Ordning och reda i verkstaden bland verktygen. Det ska vara enkelt för alla som behöver ett särskilt verktyg att hitta det man letar efter.

Lösa problem

Felix uppskattar utmaningar. 

– Det är roligare att hålla på när det är uppförsbacke än när det bara går lätt. Sedan beror det helt klart på, är det jättemycket stress är det ju inte roligt. Men har man tiden är det jätteroligt att hålla på och man får vara lite uppfinnarjocke och lösa problemen. 

Vad är det bästa med jobbet?

– Att det kan vara skitigt och riktigt jäkligt, det tycker jag är det bästa.  

Vad är det sämsta?

– Håller jag på med någonting så har svårt att släppa det, fast att jag kommit hem. Man har det alltid i huvudet. Det är nog det jag tycker är det sämsta. 

Hur tänker ni kring reservdelar på gården?

– Vi försöker att hålla det mesta i slitdelsväg hemma. Till exempel en hel del harvspetsar och harvpinnar, så att det finns under säsong och vi inte blir stående. Eller slitdelar på en tröska som kan gå sönder lite när som, det är alltid bra att ha hemma.  

Hur är tillgången på reservdelar?

– Nu har jag inte jobbat så länge här, men jag kan relatera till min tidigare arbetsplats där vi beställde hem många grejer. De senaste åren har mycket handlat om världsläget. Vi hade coronan och efter det krig mellan Ukraina och Ryssland. Det har varit lite längre leveranstider på vissa saker, och vissa saker har knappt gått att få tag på. Men nu känns det som att det flyter på igen. 

När Jordbruksaktuellt är på gården i början av juni är det långdragna vårbruket avklarat och nu väntar nästa steg: att gå igenom alla maskiner inför hösten. 

– Nu är det full fart med att gå igenom tröskor, kultivatorer och spannmålskärror, så att allting är redo inför att bara kopplas och köra när det är dags, berättar Felix.

På gården finns ett lager av diverse reservdelar och slitdelar som kan behövas för att snabbt laga maskiner så att allt ska rulla. 

Fyra par ögon

Personal från Swedish Agro har varit på gården och gjort ett så kallat trösktest av gårdens två Claas-tröskor.

– Så nu har vi en liten lista över det som behöver fixas. Vi ska serva, byta filer och oljor. Byta slitdelar och laga saker som inte är helt trasiga, men som är på gång att gå sönder. 

På servicesidan jobbar Felix tillsammans med Peter Berglund. 

– Det är vi två som har huvudansvaret för att hålla allting i gång. En tröska är ju huvuddelen för hela höstbruket. En tröska som inte funkar är inget man vill ha på sitt eget ansvar. Då är det skönt att vi är två som kan kontrollera saker ibland.  

Skulle du rekommendera andra att jobba med det du gör?

– Är man lösningsorienterad och tycker det är kul att jobba, ja då skulle jag rekommendera det. Men om man kollar in dagens ungdom verkar det inte vara så många som vill jobba som en annan. Jag tycker att det är jättekul att köra maskiner, men det är kul att få arbeta med kroppen också.  

Hur ska man öka intresset?

– Det är jättesvårt! Jag tycker om att jobba. Men i dag drar sig många för att jobba hårt. Jag vet inte vad man ska säga för att locka folk. Vi har haft fyra praktikanter på gården under våren i olika omgångar. På lantbrukssidan finns intresset. Men jag vet hur de kämpar inne på Swedish Agro för att få folk att söka till servicetekniker. Swedish Agro har ordnat en lärlingsutbildning, i samarbete med en skola i Danmark. De har en kille från Västerås som går den utbildningen nu. Då är tanken att han får utbildning och sedan en hel del praktik ute på anläggningar, och att han sedan förhoppningsvis börjar jobba i företaget. 

Vad vill du göra i framtiden?

– Sedan jag var liten har jag haft en dröm om att ha ett eget lantbruk. Det skulle väl absolut vara kul, men min framtid är nog det här jag gör nu; skruva, köra maskin och hålla på med lantbruk. Kanske komma tillbaka till skogen någon gång i framtiden och köra lite skogsmaskin igen.

 

Felix Strömberg

Ålder: 28

Yrke: Servicetekniker på Esplunda Lantbruk utanför Enköping

 

3 snabba frågor

Favoritgrej att meka?

– Bilar har jag totalt ledsnat på. Stora maskiner är roligare! Det är tungt och det kan vara riktigt jävligt. Det är också roligt när man får svetsa, förstärka och laga om till exempel något redskap spricker. 

 

Favoritreservdel?

– Om jag relaterar till gamla jobbet så var det roligaste i reservdelsväg allting som var bökigt och jäkligt inne i en växellåda. Så riktigt grovmeckande och renovera växellådor.

 

Favoritverktyg?

– Stor handslägga och huggmejsel, det är mina favoriter. Det har jag lagat mycket med.

 

– Att laga äldre saker är inga problem, där är allt rent mekaniskt. Men när det börjar bli mer och mer el är det inte lätt att fixa själv. Då är det också ännu lättare att göra ett stort fel, än att rätta till det lilla, säger Felix.

 

På Esplunda Lantbruk tröskas cirka 1 700 hektar och till sin hjälp har de två Claas-tröskor av modellen Lexion 770. 
– Det är bra att ha två och av samma modell. Det är bättre när man ska ha reservdelar på lager och om någon av tröskorna går sönder, står man inte helt utan, säger Felix.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 22 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera