Kan ett mer selektivt utbud i butikerna öka självförsörjningsgraden i Sverige?
Krönika: För varje ny fakta jag får om livsmedelsproduktion och livsmedelskedjan, desto mer inser jag hur lite kunskap jag har. Hur ska då de konsumenter med mindre kunskap kunna göra medvetna val?
För att Sverige ska klara en kris där globala transportkedjor stängs behöver vi öka självförsörjningsgraden, då den i nuläget minskar. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund producerades 75 procent av landets livsmedel av svenska bönder i början av 1990-talet, medan det i dag är nere på enbart 50 procent. En av anledningarna till den minskade självförsörjningsgraden beror på högre grad av importerade livsmedel. De livsmedel som vi i dag är självförsörjande på är socker, morötter och spannmål. I en kris där vi inte längre kan förlita oss på import blir det förmodligen tröttsamt att enbart äta morotskaka.
Hur ska trenden vändas? Kan konsumenter eller dagligvaruhandlare vara med i utvecklingen? I dag har konsumenter ett stort utbud och många val att ta hänsyn till. Inhemskt eller importerat? Vegetariskt eller kött? Och vad betyder egentligen alla olika livsmedelsmärkningar? Det är inte lätt att kunna göra medvetna val med alla beslut som vi står inför. Frågan är därför, borde konsumenter kunna välja så fritt?
För några år sedan valde flera livsmedelshandlare att sluta sälja ägg från burhöns, vilket gjorde att förekomsten av burhöns minskade till två procent i Sverige. Hade denna snabba minskning skett om det enbart var konsumenter som avgjorde vad för efterfrågan det finns på ägg? Om äggen skulle finnas att köpa i butiken skulle det förmodligen fortfarande finnas en efterfrågan på dessa ägg och det hade inte skett en lika stor minskning av burhöns.
Ska möjligheten finnas för livsmedelshandlarna att kunna selektera andra varor också? Det behövs en ökad efterfrågan på inhemska livsmedel för att kunna öka självförsörjningsgraden. Lösningen på ökad efterfrågan på varor från Sverige behöver kanske medföra att andra produkter selekteras bort från butikerna. Många av de importerade varor som säljs kan vi producera i Sverige. En ökad efterfrågan på inhemska produkter skulle medföra att fler svenska producenter kan producera fler livsmedel.
Självklart förstår jag att det finns andra aspekter att ta hänsyn till, som ekonomi hos konsumenter och tillgång till svenska producenter. Frågan kvarstår ändå, som jag skrev i inledningen, hur ska konsumenter handla medvetet med alla de val som finns i en matbutik? Borde livsmedelshandlarna styra utbudet mer i sina butiker till att sälja varor från Sverige? Alternativt göra det enklare för konsumenter att välja inhemska varor, kanske genom produktplacering eller vilka varor som det är extrapris på.
Det du själv kan göra är att fundera på vilka varor som du konsumerar. Leta efter produkter från Sverige, för att stötta det inhemska lantbruket och vara med och påverka vår självförsörjningsgrad. I dag när vi har möjlighet att välja precis vad vi vill känns det osannolikt att tänka ett scenario där inte alla varor längre finns. Kan det vara bättre att vi redan nu får ett smalare utbud så att vi alltid har ett tillräckligt stort utbud i butiken? Det är en fråga att fundera på när du sitter på altanen och njuter av din morotskaka i sommar.
Isabel Tikka
Husdjursagronomstudent