De vill integrera AI i lantbrukarnas vardag
När du som lantbrukare sitter i traktorn och funderar på en lantbruksrelaterad fråga, ska din första impuls vara att ta upp telefonen och fråga din AI-app om svaret. Det är målet för utvecklarna bakom den nya AI-baserade lösningen Agda.ai.
Agda.ai (Agriculture Data) är en AI-assistent i form av en app som med hjälp av artificiell intelligens (AI) levererar svar på alla lantbruksrelaterade frågor som den får. Användaren skriver helt enkelt in sin fråga i appen och chatboten ger i realtid ett svar i textform på skärmen.
− Agda är specialiserad och upplärd på svensk forskning inom jordbruk, men har egentligen hela internet som sin datakälla. För att få bästa möjliga svar behöver du som användare ge den en kontext, ett sammanhang, och ibland en liten bakgrund till ämnet, säger Johan Martinsson, styrelseordförande i Green Adviser AB som ligger bakom Agda-projektet.
I appen finns även flera lantbruksrelaterade teman med förberedda frågor. För att ta ett av oändligt många exempel: ”Vilka är de viktigaste komponenterna i en jordbruksbudget?”.
− Agda ger inspiration till att fortsätta diskussionen och ställa följdfrågor. Grundtanken är att lantbrukaren använder Agda som en diskussionspartner, säger Johan Martinsson.
Integrerar egna gården
Projektets andra del går ut på att integrera lantbrukarens personliga data i appen med hjälp av webbplatsen Agroinsight. Lantbrukaren ska kunna importera exempelvis avräkningar, fakturor och ekonomidata, information som Agda sedan kan använda när frågor om den egna verksamheten dyker upp. Till exempel: ”Hur mycket högre nettopris hade vi på havre 2022 jämfört med 2023?”.
− Detta är inte helt ”up and running” än, det finns massor kvar att utveckla. Men man kan säga att Agroinsight med den personliga datan och Agda.ai jobbar både enskilt och i symbios med varandra. Det kommer finnas möjlighet att bara använda till exempel Agroinsight om man vill det, säger Johan Martinsson.
Hur vet man att svaren man får är korrekta?
− Som användare ska man granska kritiskt att Agda svarar rätt. Vill man veta var svaret kommer ifrån kan man klicka på svaret och välja ”Se källor”. Då kan du enkelt läsa direkt från förstahandskällan om du föredrar det. På det viset blir Agda också ett sätt att hitta relevant information.
Vilka är målgruppen?
− Alla inom lantbruk som vill veta mer och använda ny teknologi som ett kommunikationsforum.
Vad är nästa steg i projektet?
− Agda är fortfarande ny på jobbet, men vi vill hitta fler användare som ställer massor av frågor så att Agda blir så fullärd som möjligt. Många kommer få en aha-upplevelse när vi visar vad AI kan göra. Man kan likna det vid när lantbrukare satte sig i en GPS-traktor för första gången. ”Jag kan ju styra, jag kan köra rakt, jag behöver ingen dator som kör”, sa många. Idag är det standard. AI är alldeles för coolt och användbart för att den enskilde lantbrukaren inte ska använda det i sitt företag, säger Johan Martinsson.
Under Borgeby Fältdagar presenterades den första publicerade versionen av appen som i dagsläget är gratis att ladda ner och använda. Tillägg och funktioner kommer att kopplas på efterhand. Vissa av dem blir troligen premiumfunktioner som det kommer att gå att abonnera på. Agda.ai hittar du där du brukar ladda ner appar.
Fakta: Agda.ai
Projektet "Vetenskaplig AI-rådgivning för svenskt lantbruk" av Green Adviser AB syftar till att utveckla en AI-assistent, Agda, för att stärka jordbrukssektorns konkurrenskraft och hållbarhet. Projektet medfinansieras av EU.
Källa: Agda.ai