Italien: Militära trupper sätts in mot vildsvinen

Italiens kött- och chark­industri är viktig för landet och en betydelsefull del av kulturarvet. När industrin nu hotas av afrikansk svinpest (ASF), skickar premiärminister Giorgia Meloni ut militära trupper för att reducera vildsvinsstammen i landet.

 

Det var i januari 2022 som ASF påvisades hos vildsvin på det italienska fastlandet. Sedan dess har viruset spridits till flera olika regioner, och även till tamgrisar. Situationen är problematisk för landets kött- och charkbransch.
Foto: Mostphotos

Den brittiska sajten Express skriver att vildsvinspopulationen i Italien i dag uppgår till mellan 1 och 1,5 miljoner vildsvin, och att målet är att den ska minska med 80 procent under de kommande fem åren. Militärens uppdrag är initialt ettårigt och inkluderar även insatser för att ta itu med andra jordbrukshot, så som invasionen av icke-inhemska blåkrabbor som äventyrar musselindustrin.

Hiss och diss

Initiativet stöttas bland annat av Assica, en branschorganisation inom kött och chark. Organisationens ledare Davide Calderone citeras av Express: ”Det finns ett stort problem här som sätter en stor försörjningskedja i fara, och det är rätt att använda alla medel för att begränsa och utrota det.”. 

Samtidigt kritiseras initiativet av exempelvis miljöorganisationen Legambiente, vars ledare Stefano Raimondi uttrycker oro för den biologiska mångfalden och de sociala konsekvenserna, och kallar det hela för ett missriktat populistiskt förhållningssätt till ett komplext problem.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste